14:26 16.09.2021

Мовний омбудсмен за два місяці отримав понад 80 звернень про можливе недотримання мовного законодавства 25 телеканалами

2 хв читати
Мовний омбудсмен за два місяці отримав понад 80 звернень про можливе недотримання мовного законодавства 25 телеканалами

До Офісу уповноваженого із захисту державної мови за два місяці надійшло понад 80 звернень громадян про можливе недотримання мовного законодавства 25 телеканалами.

"Рівно два місяці тому - 16 липня 2021 року - набули чинності норми закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які стосуються сфери культури, а саме: культурно-мистецьких, розважальних та видовищних заходів, публічного виконання та/або публічного показу театральних вистав, музейної справи та мистецьких виставок, поширення та демонстрування фільмів в Україні, туристичного та екскурсійного обслуговування, сфери книговидання та книгорозповсюдження. За цей час на нашу адресу надійшло понад 80 звернень громадян щодо можливого недотримання мовного законодавства 25 телеканалами. Основна частина звернень стосувалася діяльності телеканалів "Україна", "Інтер" та "1+1", - йдеться в повідомленні прес-служби мовного омбудсмена.

Зазначається, що за цими фактами розпочато п'ять заходів державного контролю за застосуванням державної мови проти ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1", ПрАТ "Телеканал "Інтер", ТОВ "Міжнародна комерційна телерадіокомпанія ICTV", ТОВ "Телеканал "МЕГА" і ТОВ "Телерадіокомпанія "Україна".

"Зазначені факти та інші численні матеріали, що підтверджують систематичне порушення згаданими телевізійними каналами мовного закону, є підставою для розгляду цього питання на окремому засіданні РНБО та можливого застосування санкцій", - йдеться в повідомленні.

В Офісі уповноваженого заявляють, що Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення, зі свого боку, не має обмежуватися фіксацією порушень законодавства, а має зайняти принципову позицію, офіційно розглянути на своєму засіданні питання про систематичне порушення каналами чинного законодавства.

"Варто також зазначити, що протягом періоду з 16 липня до 16 вересня включно вже порушено 30 заходів державного контролю у таких сферах: інформація для загального ознайомлення, обслуговування споживачів, місцеве самоврядування, освіта, телебачення, національна безпека та оборона", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

Українська авіація завдала за добу ударів по восьми місцях скупчення окупантів і трьох систем ППО

За добу на фронті вдвічі зросла кількість бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 ворожих атак

У 2-му Міжнародному саміті міст і регіонів у Києві візьмуть участь понад 100 делегатів із 16 країн, планується підписання понад 10 угод

Голова Військового комітету НАТО розкритикував Бельгію за недостатні зусилля у сфері оборони

Температура у світі підвищиться щонайменше на 2,5 градуса в цьому столітті - дослідження

Печерський райсуд 9 травня розгляне клопотання ДБР і ОГП про повторний арешт вагонів ПГЗК Ferrexpo у справі незаконного використання корисних копалин

Результати виборів президента РФ є нікчемними - ЦВК України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА