10:50 04.10.2021

Кулеба: засідання Комісії з питань стратегічного партнерства України та США відбудеться наприкінці жовтня - у першій половині листопада

3 хв читати
Кулеба: засідання Комісії з питань стратегічного партнерства України та США відбудеться наприкінці жовтня - у першій половині листопада

Засідання Комісії з питань стратегічного партнерства України та США відбудеться наприкінці жовтня - у першій половині листопада, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Я думаю, що засідання комісії відбудеться орієнтовно наприкінці жовтня - у першій половині листопада. Дати ще немає. У нас стоїть два завдання. По-перше, нам треба перезавантажити цей орган, зробити його сильнішим, більш ефективним. Ми розробили своє бачення, як це зробити, і будемо обговорювати це з американцями. По-друге, ми повинні ухвалити нову Хартію стратегічного партнерства, яка відповідатиме сучасним реаліям", - сказав Кулеба в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, Комісія стратегічного партнерства - це рушійна сила двосторонніх відносин.

"Лідери можуть зустрітися, домовитися, але якщо системи з обох сторін не почнуть крутити колеса, то ніхто нікуди не поїде. Стратегічна комісія - це місце, де обидві сторони крутять колеса для того, щоб великі політичні, економічні та гуманітарні домовленості готувалися і після ухвалення реалізовувалися", - пояснив міністр.

Кулеба зазначив, що представництво в комісії збережеться на рівні державного секретаря США та міністра закордонних справ.

"Справа в тому, що я, відверто кажучи, вважаю, що якщо виходити на вищий рівень, то потрібен виключно формат президентської ради, тобто президентів. На мою думку, ми маємо відходити від моделі, коли співрозмовником Президента України є віце-президент Сполучених Штатів. Це питання статусу двосторонніх відносин. Тобто, якщо ми стратегічні партнери, то потрібен механізм регулярних консультацій саме між президентами. Це моя позиція, як міністра. Якщо дійде справа до відновлення цього органу, то я наполягатиму саме на такій моделі" , - розповів глава МЗС.

На запитання про те, що таке план трансформації України, який було представлено у Вашингтоні, Кулеба відповів, що його "було розроблено як набір інвестиційних проектів, де Україна спільно з партнерами може робити гарні справи для розвитку та для трансформації України".

Міністр зазначив, що йому поки що нічого не відомо про конкретні кроки, які роблять щодо призначення посла США в Україні.

"Обіцяють (призначення посла - ІФ), але поки що, крім чуток, мені нічого не відомо щодо конкретних кроків, які робляться в цьому напрямі. Але мені здається, що пані Квін (Крістіна Квін, тимчасова повірена у справах США в Україні - ІФ) наразі ефективно представляє інтереси Сполучених Штатів в Україні", - розповів він.

Кулеба наголосив, що нині для України найважливіше, щоб у Держдепі в принципі остаточно сформувалася команда, яка відповідає за Україну.

"І такі призначення почали відбуватися. Для мене важливо, щоб весь Держдеп працював на Україну, а не лише один спецпредставник Держдепу", - сказав він.

Кулеба також повідомив, що Сполучені Штати завжди відігравали активну роль у стримуванні російської агресії та деокупації українських територій, продовжують її відігравати і відіграватимуть, а в якому саме форматі - це питання другорядне.

На прохання підтвердити або спростувати точку зору, що на саміті лідерів США та Росії в Женеві було досягнуто певних домовленостей про збереження статус-кво, тобто про відмову обох країн від різких рухів стосовно одна одної і в інформаційному, і в політичному, і військовому план, міністр зазначив, що вважає, що такої домовленості не було.

"Я думаю, що такої домовленості не було, але обидві сторони відчайдушно намагатимуться себе стримувати від різких кроків. Я використовую термін "відчайдушно", тому що я думаю, що Росії буде дуже важко втримати цю лінію, і зрештою вона зробить якийсь крок, який змусить адміністрацію президента США Джо Байдена відповісти. Але з мого спілкування з американцями і того, що я чув і відчував під час візиту президента до Вашингтона, я не бачу намірів американської сторони робити якісь перші агресивні кроки в бік Росії", - повідомив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА