13:38 05.10.2021

Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали вчені, що працюють у США, ФРН та Італії

1 хв читати
Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали вчені, що працюють у США, ФРН та Італії

Фахівці з метеорології Сюкуро Манабе та Клаус Гассельманн, а також - італійський вчений Джорджо Парізі стали лауреатами Нобелівської премії з фізики 2021 року.

У Нобелівському комітеті пояснили, що половину премії присуджено Манабе - фізику японського походження, який працює в США, а також - німцеві Гассельманну - за "фізичне моделювання клімату Землі, за кількісний аналіз варіацій і надійний прогноз глобального потепління".

Друга половина присуджується Парізі за "відкриття того, як безлад і флуктуація взаємодіють у фізичних системах від атомних до планетарних масштабів".

Грошову премію у розмірі 10 млн шведських крон (понад $1,14 млн) між лауреатами розділять, одну частину коштів отримають Манабе та Гассельманн, а другу половину цієї суми - окремо Парізі.

Манабе народився у 1931 році в Японії, у 1957 році він здобув докторський ступінь в Університеті Токіо. Наразі він працює в американському Прінстонському університеті.

Гассельманн народився у 1931 році в Гамбурзі, і в 1957 році він здобув докторський ступінь у німецькому Геттінгенському університеті, наразі він - професор Інституту метеорології ім. Макса Планка Гамбурга.

Парізі народився у 1948 році у Римі, і в 1970 році він здобув докторський ступінь в Університеті Сап'єнца в Римі, де наразі працює професором.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА