07:40 08.10.2021

В Офісі президента відбулася зустріч з реалізації судової реформи в Україні

2 хв читати
В Офісі президента відбулася зустріч з реалізації судової реформи в Україні

В Офісі президента України в четвер відбулася робоча зустріч щодо імплементації судової реформи, в ході якої були обговорені питання відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя (ВРП).

Як повідомляє прес-служба Офісу президента України в четвер увечері, у робочій зустрічі взяли участь представники Верховної Ради, Офісу президента, Верховного Суду, Ради суддів, а також представники посольств країн "Великої сімки" та Європейського Союзу в Україні.

"Ми непорушні у необхідності якнайшвидшої реалізації ухваленого законодавства на підставі тих норм, які є", - заявив глава Комісії з питань правової реформи при Президентові України Сергій Іонушас. Він також зазначив, що важливим питанням залишається відбір кандидатів до складу Етичної ради.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч зазначив, що Рада суддів України продовжує роботу над визначенням кандидатур до Етичної ради. Він висловив надію, що наприкінці жовтня Рада суддів проведе співбесіди з кандидатами.

"Представники судової гілки влади на етапах підготовки, ухвалення та впровадження законів говорили про певні вади, суперечності й необхідність деяких змін. Водночас ми ніколи не ставили впровадження реформи в залежність від того, чи будуть внесені зміни. Про це свідчить те, що Вища рада правосуддя запустила цю реформу своєчасно, без будь-яких зволікань", - зазначила голова Верховного Суду Валентина Данішевська, коментуючи підготовку роботи ВРП і ВККС.

Голова Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна акцентувала увагу на питанні про звернення пленуму Верховного Суду до Конституційного Суду щодо перевірки відповідності Конституції норм закону про порядок обрання та призначення членів Вищої ради правосуддя. Зі свого боку голова Верховного Суду зазначила, що це звернення жодним чином не затримає подальші кроки з реалізації судової реформи.

Перший секретар з політичних питань Посольства Великої Британії в Україні Джеймс Род-Мур закликав продовжити процес формування Етичної ради та відбір кандидатів до складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

"Щойно процес відбору і голосування почнеться, очікується дуже суттєва фінансова, моральна і політична підтримка з боку міжнародної спільноти", - наголосив Джеймс Род-Мур.

Керівник сектору з питань верховенства права та боротьби з корупцією Представництва Євросоюзу в Україні Манфредас Лімантас зазначив, що Етична рада повинна якомога швидше почати свою роботу, щоб реалізація судової реформи тривала.

"Це буде комплексна реформа, яка принесе користь і українським громадянам, і міжнародним інвесторам", - зазначив він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА