13:29 18.10.2021

В окупованій Горлівці співробітників СММ ОБСЄ взяли в заручники - Гармаш

3 хв читати
В окупованій Горлівці співробітників СММ ОБСЄ взяли в заручники - Гармаш

У тимчасово окупованій Горлівці (Донецька обл.) невідомі чоловіки взяли в заручники співробітників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, повідомив представник Донецька в Тристоронній контактній групі (ТКГ) щодо Донбасу Сергій Гармаш.

"У Горлівці фактично захопили в заручники співробітників Моніторингової місії ОБСЄ (СММ ОБСЄ)", - написав Гармаш у Facebook у понеділок.

Він зазначив, що 17 жовтня два чоловіки (30-39 років) у цивільному одязі увійшли до готелю, у якому перебували співробітники СММ ОБСЄ, і повідомили їм про те, що їм дозволено вільно пересуватися всім готелем і парковкою за ним, водночас їм не можна залишати приміщення готелю.

Гармаш наголосив, що в обмін на звільнення співробітників СММ ОБСЄ невідомі вимагають звільнити члена незаконних збройних формувань, якого Збройні сили України затримали в межах ділянки розведення в районі Золотого 13 жовтня.

"Нагадаю, ОБСЄ - це 57 держав, і всі рішення в ній ухвалюють консенсусом. Тобто свою згоду на направлення СММ ОБСЄ на Донбас і гарантії імунітету її членам давала і Росія. І той факт, що членів місії де-факто утримують у заручниках бойовики, фінансовані та керовані Росією, - це виклик кремлівської хунти всім іншим 56 країнам-членам ОБСЄ", - резюмував Гармаш.

Раніше стало відомо, що СММ ОБСЄ в Донецькій області фактично припинила свою роботу через "протести", які відбуваються біля будівель готелів, де проживають співробітники місії. Учасники "протесту" вимагають звільнити затриманого українськими військовослужбовцями в районі Золотого 13 жовтня бойовика Андрія Косяка.

У свою чергу на непідконтрольній українській владі частині Луганської області СММ ОБСЄ продовжує свою діяльність, незважаючи на припинення роботи в окупованому Донецьку.

13 жовтня стало відомо, що оперативна група Збройних сил України затримала військовослужбовця російських збройних формувань на Донбасі, якого правоохоронні органи підозрюють у скоєнні в 2010 році тяжкого злочину відповідно до статті 115 КК України. Затриманий громадянин - Косяк Андрій Валентинович, 1978 року народження. У нього було вилучено зброю та боєприпаси.

Українська делегація в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі під час спільного засідання ТКГ повідомила, що російські збройні формування вдалися до брутальної провокації.

"Близько 10:45 група озброєних осіб з пов'язками Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню (СЦКК) під прикриттям проведення робіт із розмінування здійснювала розвідку залишених позицій ЗСУ", - повідомили на сторінці української делегації в ТКГ у Facebook.

При цьому гарантії безпеки українська сторона надала для проведення робіт із розмінування з чітким зазначенням маршрутів пересування та визначенням граничної точки висунення в сторону позицій ЗСУ, в рамках робіт з обладнання ділянки місцевості для відкриття з боку тимчасово окупованих територій КПВВ "Золоте".

Як повідомив речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна", затриманий Косяк є громадянином Російської Федерації.

Його паспорт видало в лютому 2021 року Головне управління Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації у Ростовській області. Його затримання пов'язане з порушенням межі зони, дозволеної для переміщення в районі проведення Операції об'єднаних сил. "Фактично, вони здійснювали розвідку наших позицій", - сказав Арестович.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА