11:10 19.10.2021

Представництво ЄС закликало ВР ухвалити поправки до закону про НАБУ

2 хв читати
Представництво ЄС закликало ВР ухвалити поправки до закону про НАБУ

Представництво Європейського Союзу в Україні закликало Верховну Раду вже у вівторок ухвалити поправки №5459-1 до закону про Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

"Важливо, аби поправки 5459-1 до закону про НАБУ були ухвалені Верховною Радою сьогодні. Це гарантуватиме незалежність і ефективність Національного антикорупційного бюро, ключового для досягнення відчутних результатів у протидії корупції високого рівня. ЄС розраховує на відданість Верховної Ради цій боротьбі", - йдеться в повідомленні на сторінці представництва у Twitter у вівторок.

Як повідомлялося, 21 травня Верховна Рада прийняла за основу законопроект №5459-1 щодо приведення у відповідність до вимог Конституції України закону про Національне антикорупційне бюро (НАБУ).

Законопроект пропонує змінити статус НАБУ та зробити бюро центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом (на сьогодні НАБУ є державним правоохоронним органом - ІФ). Водночас обумовлюється, що вимоги Кабінету Міністрів щодо формування структури апарату центрального органу виконавчої влади не поширюються на Національне бюро.

Документ передбачає, що зміна статусу НАБУ не потребує жодних додаткових заходів, пов'язаних із ліквідацією або реорганізацією органу.

Автори законопроекту пропонують вилучити норму, за якою НАБУ утворює президент.

Відповідно до запропонованих змін, Кабмін координує роботу НАБУ в межах і в порядку, встановлених цим законом, але положення про НАБУ уряд не стверджує. У законопроекті наголошується, що акти НАБУ не можуть бути скасовані повністю або в окремій частині Кабінетом Міністрів.

Згідно із запропонованими змінами призначає та звільняє директора НАБУ Кабінет Міністрів (у чинному законі - президент - ІФ). Законопроект уточнює, що директора НАБУ може бути відсторонено з посади лише з підстав та у порядку, встановлених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Як зазначено в документі, конкурсний відбір на посаду директора НАБУ організовує і проводить конкурсна комісія, до якої входять шість осіб, з яких трьох членів комісії пропонує Кабінет Міністрів України і ще трьох - Кабмін на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції.

Конкурсна комісія вносить подання про призначення кандидатів на посаду директора НАБУ прем'єр-міністру, який зобов'язаний протягом десяти днів внести відповідне подання на розгляд Кабміну. Уряд на відкритому засіданні призначає одного з двох поданих конкурсною комісією кандидатів директором НАБУ.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що Конституційний Суд 28 серпня 2020 року визнав неконституційним указ президента №218/2015 "Про призначення А. Ситника директором Національного антикорупційного бюро України", а 16 вересня 2020 року КС визнав неконституційними окремі положення закону України "Про Національне антикорупційне бюро України".

Джерело: https://twitter.com/EUDelegationUA/status/1450363580663140355?s=20, https://twitter.com/EUDelegationUA/status/1450363581900509184?s=20

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА