20:11 20.10.2021

У ПА ОБСЄ заявляють про перешкоди роботі СММ на сході України

2 хв читати
У ПА ОБСЄ заявляють про перешкоди роботі СММ на сході України

Спеціальний представник Парламентської асамблеї ОБСЄ у Східній Європі Даніела Де Ріддер заявляє, що неправомірні обмеження свободи пересування Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні останніми днями є тривожною тенденцією, якій необхідно покласти край, повідомляється на сайті ПА ОБСЄ.

"Я нагадую всім сторонам конфлікту, що СММ наділена повноваженнями відповідно до рішень, ухвалених на основі консенсусу всіма 57 державами-учасницями ОБСЄ, і їй має бути надана безумовна свобода пересування", - сказала Де Ріддер.

Згідно з повідомленнями СММ, останніми днями були створені усілякі перешкоди її діяльності, включаючи обмеження її роботи в пунктах пропуску та блокування передових патрульних баз.

У повідомленні наголошується, що з урахуванням закриття наприкінці вересня спостережної місії ОБСЄ в російських пунктах пропуску "Гуково" й "Донецьк" на російсько-українському кордоні СММ залишається єдиним механізмом щодо забезпечення транспарентності під час конфлікту на Донбасі. Де Ріддер наголосила, що обмеження діяльності СММ "ще більше підриває транспарентність і довіру".

Як повідомлялося, незаконні збройні формування з 17 жовтня не випускали двох співробітників СММ ОБСЄ із приміщення передової патрульної бази в тимчасово окупованій Горлівці й вимагали звільнення затриманого 13 жовтня Збройними силами України члена НЗФ, громадянина Росії Андрія Косяка в районі Золотого. 19 жовтня СММ ОБСЄ відновила патрулювання зі своєї передової патрульної бази в Горлівці, а Косяка взяли під варту і повідомили йому про підозру в участі в діяльності не передбачених законом збройних формувань (ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України).

Українська делегація в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з питань Донбасу розцінює тримання спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в приміщенні передової патрульної бази в тимчасово окупованій Горлівці (Донецька обл.) як захоплення їх у заручники.

Крім того, 17 жовтня СММ ОБСЄ призупинила роботу в тимчасово окупованому Донецьку у зв'язку з проведенням 15-16 жовтня мітингу прихильників так званої ДНР біля входу в готель Park Inn, в якому розташований офіс ОБСЄ.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА