13:26 25.10.2021

Лідерка "Голосу" пов'язує низький рівень вакцинації в Україні з недовірою громадян до влади

2 хв читати
Лідерка "Голосу" пов'язує низький рівень вакцинації в Україні з недовірою громадян до влади

Криза довіри громадян України до державних інституцій спричиняє колапс у системі охорони здоров'я, зокрема в питанні вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19, вважає лідерка політичної партії "Голос", народний депутат Кіра Рудик.

"Дуже легко спростити причину неготовності більшості українців вакцинуватися до низького рівня свідомості громадян чи недовіри конкретно до президента чи його урядовців. Перша позиція дуже зручна для влади - це виправдовує її бездіяльність. Друга позиція дуже зручна для політиків в опозиції. Проте спрощувати причини катастрофічно низького рівня вакцинації не варто. Я бачу головну причину цього феномену в надзвичайно низькому рівні довіри українців до власних державних інституцій", - наводить слова Кіри Рудик прес-служба "Голосу".

На думку парламентарія, рівень довіри людини до держави вимірюється, зокрема, готовністю довіряти їй власне здоров'я. Зокрема, Рудик звернула увагу на те, що в більшості європейських країн, які успішно вакцинували своїх громадян (Данія, Португалія, Іспанія, у яких понад 80% вакцинованих дорослих), рівень довіри громадян до державних інституцій та церкви, які активно підтримували вакцинацію, є на найвищому рівні серед країн Європейського Союзу.

Водночас Рудик назвала довіру громадянина до держави "дуже фундаментальним, складним, системним процесом", який сформує не "президент з народу" чи показовий "розстріл корупціонерів", як люблять спекулювати популісти", а досвід щоденної позитивної співпраці. Політик наголосила, що коли почалася пандемія, український уряд "не хотів спілкуватися з суспільством".

"Що держава почала робити в першу чергу, коли розпочалася пандемія? Держава почала брехати. Некомпетентні міністри охорони здоров'я - до призначення Віктора Ляшка їх було троє - не хотіли спілкуватися з суспільством. Навіть президент, замість того, щоб заспокоїти людей та очолити боротьбу з коронавірусом, вирішив, що активність у боротьбі з пандемією може вдарити по рейтингу. Коронавірус та криза, яку він приніс українській медицині, українській економіці, державі та кожному з нас, зробив фундаментальну проблему недовіри до держави особливо яскравою", - наголосила Рудик.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА