11:08 28.10.2021

ВАКС дозволив заочне розслідування щодо О.Дубілета

3 хв читати
ВАКС дозволив заочне розслідування щодо О.Дубілета

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) надав дозвіл на провадження спеціального досудового розслідування щодо колишнього голови правління "ПриватБанку", повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

"28 жовтня 2021 року слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання детектива НАБУ, погодженого прокурором САП, про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) щодо колишнього голови правління ПАТ КБ "ПриватБанк", - ідеться у повідомленні у Telegram-каналі САП.

У суді зазначили, що це рішення дасть змогу завершити досудове розслідування щодо підозрюваного, який переховується від слідства за межами території України.

Рішення Вищого антикорупційного суду не підлягає оскарженню.

У свою чергу Центр протидії корупції (ЦПК) у Telegram повідомив, що екс-голова правління "ПриватБанку" Олександр Дубілет брав участь у засіданні в режимі відеоконференції.

"Він продемонстрував український та ізраїльський паспорт. До України банкір повертатися не планує, тому що тут йому нібито "загрожує небезпека", - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, під час слідства встановлено, що у грудні 2016 року, за день до визнання "ПриватБанку" неплатоспроможним, голова правління спільно з іншими особами на підставі неправдивих документів виплатив за рахунок банку понад 136,89 млн грн на користь страхової компанії, пов'язаної із "ПриватБанком".

Окрім цього, зазначену особу підозрюють у розтраті коштів банку напередодні його націоналізації в особливо великому розмірі шляхом незаконного списання зобов'язань компаній-нерезидентів коштом "ПриватБанку", організації незаконної та документально необґрунтованої заміни боржника на підконтрольну та пов'язану з банком компанію для подальшої неможливості стягнення коштів на користь банку та прикриття скоєного злочину.

Загальна сума збитків сягає понад $314 млн, що за офіційним курсом Національного банку України станом на 16.12.2016 становить 8 281 448 814,81 гривень.

20 липня Апеляційна палата ВАКС задовольнила скаргу захисників підозрюваного екс-голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета, скасувавши рішення ВАКС про його заочний арешт від 2 червня 2021 року.

Раніше Госпсуд Києва постановою від 2 січня відкрив провадження у справі №910/18214/19 за позовом колишнього голови правління та екс-акціонера ПриватБанку Олександра Дубілета (раніше володів 2,7249% акцій) до держави у зв'язку з націоналізацією банку.

Аналогічні позови наприкінці грудня 2019 року також подали екс-міноритарні акціонери та колишні топ-менеджери ПриватБанку: Тимур Новіков (станом на 31 березня 2016 року володів 1,3625% акцій), Олег Гороховський (0,3236%), Володимир Яценко (0,3229%), Тетяна Гур'єва (0,2422%), Людмила Шмальченко (0,1614%) та інші. Відповідачами у справі виступають Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерство фінансів України та державний ПриватБанк.

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ та колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови та влив у її капітал понад 155 млрд грн.

Згідно зі статистикою Національного банку України, на 1 березня 2021 року за розміром загальних активів ПриватБанк посідав у рейтингу 1-ше місце (561,062 млрд грн) серед 73 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА