11:02 09.11.2021

78% українців вважають своєю рідною мовою українську - дослідження

3 хв читати
78% українців вважають своєю рідною мовою українську - дослідження

78% українців вважають своєю рідною мовою українську, а 18% - російську, свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня до 4 серпня 2021 року.

За даними дослідження, на заході та в центрі країни майже абсолютна більшість зазначає, що українська є їхньою рідною мовою. У південному регіоні 56% назвали рідною українську та 41% - російську. На сході 59% рідною вважають українську і 34% - російську.

Зазначається, що вікові відмінності полягають у тому, що молоді люди дещо частіше вважають своєю рідною мовою українську. Серед молоді віком18-29 років українську вважають рідною 83%, а серед старшої групи (респонденти, яким за 60) - 74%. Така сама динаміка спостерігається, якщо аналізувати окремо південь та схід: 64% молоді півдня та сходу вважають рідною українську, а серед старшого покоління - 53%.

Сприйняття рідної мови також залежить від типу поселення. Серед мешканців міст-мільйонників найбільше (55%) рідною вважають українську, 40% - російську. Серед мешканців менших міст та сіл українську називають рідною значно частіше.

Російську мову найчастіше вважають рідною у містах-мільйонниках півдня та сходу України (55% - російська, 36% - українська). У менших містах та селах півдня та сходу українську називають рідною приблизно дві третини населення, а російську - приблизно третина.

Так, у масштабах країни з тих, для кого рідною є російська, 95% спілкуються нею ж і вдома. Серед тих, для кого рідна українська, вдома нею спілкуються 77% (тобто приблизно 20%, незважаючи на те, що вважають рідною мовою українську, вдома усе-таки говорять російською).

Опитування свідчить, що на заході та в центрі переважно люди вдома спілкуються тією мовою, яка для них рідна. Однак на сході та півдні майже половина респондентів, для яких українська рідна, вдома переважно спілкуються російською.

Крім того, дослідження показало, що 59% українців зазначають, що за останні півроку використання української мови у сфері обслуговування та торгівлі побільшало (26% сказали, що трохи більше, а 33%, що суттєво більше).

Майже третина громадян (31%) не помітила жодних змін у частоті вживання української мови. Збільшення частоти використання державної мови було помічено у всіх регіонах. При цьому на сході найчастіше (44%) говорили, що використання української суттєво зросло (і ще 20% зазначали, що трохи збільшилося). Однак на півдні найчастіше зазначалося, що з використанням мов нічого не змінилося (41%).

При цьому 55% українців підтримують норму "мовного закону" про обслуговування українською мовою за умови збереження можливості обслуговування клієнтів іншими мовами на їхнє прохання. 21% такої норми не підтримує і ще майже для 18% українців це не має значення.

Найбільше тих, хто підтримує обов'язкове обслуговування державною мовою, у західному та центральному регіонах - 74% та 62% (натомість не підтримують 11% та 14% відповідно). На півдні та сході України приблизно однакові частини тих, хто підтримує та не підтримує цю норму закону: на півдні 33% підтримують, а 37% - ні, на сході 38% підтримують, а майже 33% - ні. В обох цих регіонах також приблизно 30% тих, хто не визначився зі своїм ставленням або для кого це не має значення.

Опитування було проведено методом особистого інтерв'ю за місцем проживання респондентів. Загалом опитано 2019 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України за винятком Автономної Республіки Крим та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування опитування здійснювалось у рамках проекту МАТРА посольства Королівства Нідерландів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА