07:00 11.11.2021

11 листопада: Яке сьогодні свято

5 хв читати
11 листопада: Яке сьогодні свято

11 листопада у світі відзначають День якості, Міжнародний день енергозбереження, Всесвітній день шопінгу та День юзабіліті. У Польщі святкують День незалежності і День Лачплесіса в Латвії, православна церква вшановує пам’ять преподобного Авраамія Затворника та Анастасії Римської, а у католиків – День святого Мартіна.

Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Міжнародний день енергозбереження відзначають щороку 11 листопада. Дата була заснована з ініціативи міжнародного шкільного проекту щодо використання ресурсів та енергії SPARE у 2008 році. Мета свята – розповісти людям про важливість розумного та раціонального енергоспоживання і дбайливого підходу до використання природних ресурсів.

11 листопада 2009 року інтернет-майданчик Alibaba Group з Китаю провів на своїх ресурсах розпродаж зі знижкою в половину вартості товарів. Ініціатива отримала назву "Всесвітній День Шопінгу" та залучила сотні тисяч покупців. Надалі її підтримали велика кількість найбільших торговельних інтернет-майданчиків світу. З того часу цей день став традиційним, а кількість покупок обчислюється мільйонами.

Наступне свято теж походить із Китаю. Йдеться про День холостяка, який щороку відзначають 11 листопада. Це свято хоч і не вважається офіційним, є дуже популярним і в Китаї, і в інших країнах світу. За легендою, його поява пов'язана з традиціями університету Нанкіна, коли наприкінці 1990-х років молоді люди збиралися в чоловічому колі, щоб весело провести час. З того часу традиції свята не змінилися і полягають у зустрічах за обідом молодих людей, які не встигли пов'язати себе шлюбними узами.

Всесвітній день юзабіліті засновано у 2005 році з ініціативи Асоціації професіоналів Юзабіліті. Цього ж року його вперше відсвяткували і відтоді відзначають щороку другого четверга листопада.

Всесвітній день якості, що також відзначають у другий четвер листопада, було створено у 1990 році з ініціативи ООН, Європейської організації якості та інших. Головна мета дня – привертати увагу людей до якості продукції, спонукати виробників краще стежити за своїми товарами.

Юзабіліті дослівно з англійської перекладається як "практичність, зручність і простота використання". Зрозуміло, існують більш докладні та точні визначення. Наприклад, Джейкоб Нільсен визначає юзабіліті як "якість роботи користувача в певному інтерактивному середовищі".

День написання паперових листів – скоріше традиція чи данина пам'яті рукописним посланням, що пішли в минуле. Цього дня заведено надсилати паперові листи родичам і друзям, адже такі послання – найбільш зворушливі та найпроникливіші.

Сьогодні відзначають Всесвітній день орігамі. Цей день засновано Японською Асоціацією орігамі у 1980 році. Він пов'язаний із важливою історичною датою - днем закінчення 1-ї Світової війни, яка офіційно закінчилася об 11 годині 11 листопада 1918 року. Це був перший день миру після війни, що тривала 4 роки та 3 місяці.

11 листопада 1983 року студент Університету Південної Каліфорнії Фред Коен у курсовій роботі описав можливість зараження комп'ютера шкідливою програмою, зокрема передання вірусу за допомогою комп'ютерних мереж. Цю дату визнано Днем появи першого прототипу комп'ютерного вірусу. Перший не лабораторний вірус, який отримав ім'я Brain, з'явився лише через три роки. Перша програма з функцією антивірусу з'явилася 1988 року.

11 листопада 2002 року вважається датою, коли було офіційно знайдено доказ одного із семи завдань тисячоліття за версією математичного інституту Клея. Воно було опубліковано у статті російського вченого Григорія Пельмана та підтверджувало справедливість знаменитої гіпотези Пуанкаре.

11 листопада православна церква відзначає День пам'яті преподобного Авраамія Затворника та Анастасії Римської.

Перший був ченцем у Києво-Печерському монастирі. Цікаво, що в ранг святих він був зведений ще за життя. Наразі мощі Авраамія знаходяться у Києво-Печерській лаврі.

Анастасія Римська народилася у багатій сім'ї. Осиротівши в 3 роки, дівчинка потрапила на виховання в жіночу християнську громаду, розташовану поблизу Риму. Її наставницею стала жінка на ім'я Софія.

Анастасія була вродливою, і багато знатних патриціїв залицялися до неї, але Анастасія всім відмовляла. У 21 рік її привели до градоначальника Проба, перед яким вона відкрито сповідала свою віру в Ісуса Христа, відкинула вимогу вклонитися язичницьким богам і вибрати собі знатного чоловіка. Проб виставив її оголеною перед народом, але Анастасія почала викривати градоначальника, і він піддав її катуванням. Після тривалих мук святу обезголовили, а тіло кинули на поживу звірам. Однак її тіло було знайдено та поховано її наставницею Софією та іншими місцевими християнами.

День святого Мартіна, який відзначається щороку 11 листопада — велике народне свято низки католицьких країн на честь дня пам'яті про єпископа Мартіна Турського.

Святий Мартін вважається покровителем бідних, солдатів, сукноробів, свійських тварин та птахів, а також альпійських пастухів. Основу легенди про святого Мартіна складає оповідь про те, як одного разу легіон, в якому служив Мартін, наблизився до французького міста Аміс. Біля міської брами сидів жебрак і просив милостиню.

Але солдати проходили повз нього твердими, швидкими кроками, не удостоївши старого навіть поглядом. А Мартін узяв свою червону накидку і гострим мечем відрізав її половину, потім швидко кинув тканину в руки жебрака. Після цього дістав із сумки хліб і віддав жебраку. Старий хотів подякувати Мартіну, але той уже в'їжджав до Аміса.

У цей день:

1737 – У Калькутті (Індія) стався найстрашніший землетрус, загинуло понад 300 000 людей.

1790 - В Англію були завезені з Китаю перші хризантеми.

1909 - Почалося будівництво військово-морської бази США в Перл-Харборі на Гаваях (зруйнована військами японців під час Другої світової війни).

1918 – Підписано Комп'єнське примирення, яке підтверджувало капітуляцію Німеччини у Першій світовій війні та її згоду на репарації. Через п'ять років у Франції вперше відзначили День закінчення Першої світової війни, який у різних країнах називають також Днем пам'яті чи поминання та Днем ветеранів.

1925 – Американський джазовий музикант Луї Армстронг випустив першу платівку.

1937 – Китай поступився містом Шанхай під час японсько-китайської війни.

1940 - Перші автомобілі-позашляховики "Джип" випущені у США.

1973 – Війна між Ізраїлем та Єгиптом закінчується підписанням мирного договору.

Іменини: Віктор, Філіп, Наум, Кирило, Андрій, Євген, Олексій, Кузьма, Леонід, Павло.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА