14:52 20.11.2021

Суспільство має отримати відповіді на шокуючу інформацію про "вагнергейт" – Кличко

2 хв читати
Суспільство має отримати відповіді на шокуючу інформацію про "вагнергейт" – Кличко

Суспільство має отримати відповіді після оприлюднення фактів щодо зриву операції затримання 33 бійців ПВК "Вагнер", заявив лідер партії "УДАР", мер Києва Віталій Кличко

"Справді шокуюча інформація про "вагнергейт" у програмі у Савіка Шустера... і суспільство має отримати відповіді на твердження і запитання що прозвучали в ефірі. Чесні відповіді, хоч би як складно це було. Тому що йдеться про державну безпеку нашої країни", – написав Кличко в соцмережі Фейсбук.

Як повідомлялося, 29 липня 2020 року під Мінськом було затримано 33 членів приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер". 12 серпня офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб з російської приватної військової компанії "Вагнер", які "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

Проте 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомила, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера": вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

17 листопада 2021 року було опубліковано звіт компанії Bellingcat, що проводила власне розслідування провалу операції із захоплення членів ПВК "Вагнер" в липні 2020 року. Згідно зі звітом, підготовлений Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) план операції із затримання групи найманців, підозрюваних в участі в бойових діях на Донбасі, був схвалений політичним керівництвом України в липні 2020 року.

19 листопада 2021 року начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони (2016-2020 рр.) Василь Бурба заявив, що команду перенести операцію захоплення т. зв. "вагнерівців" у липні 2020 року дав президент України, про що йому повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Бурба розповів, що 23 липня 2020 року під час зустрічі з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком він отримав вказівку перенести операцію. "Я отримав вказівку про перенесення фінального етапу. Я отримав відповідь, що це команда президента. Письмової вказівки не було" – сказав він в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА