12:14 24.11.2021

У Раді зареєстровано законопроект щодо продовження дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО на рік

3 хв читати
У Раді зареєстровано законопроект щодо продовження дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО на рік

Група народних депутатів із фракції "Слуга народу" та групи "Довіра" зареєстрували у Верховній Раді законопроект щодо продовження на рік дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Текст проекту закону №6342 на сайті парламенту поки що не оприлюднено.

Водночас у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" співавтори документа - заступник голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук та керівник комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко - підтвердили, що цей документ стосується продовження на рік дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО.

Кравчук зазначила, що Верховна Рада зможе розглянути його на одному з пленарних засідань у грудні.

"Але очевидно, що для того, щоб розглянути законопроект на найближчому пленарному тижні, потрібно скоротити терміни (його розгляду - ІФ). У будь-якому випадку йдеться про грудень", - пояснила парламентарій.

Згідно з календарним планом проведення шостої сесії, до кінця 2021 року залишилося два пленарні тижні. Верховна Рада працюватиме у пленарному режимі з 30 листопада до 3 грудня та з 14 до 17 грудня.

Як повідомлялося, 15 грудня 2020 року Верховна Рада продовжила до кінця 2021 року дію закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО)". Відповідний законопроект №4467 за основу та в цілому підтримали 304 народних депутати на пленарному засіданні.

Законопроект продовжує на рік можливість тимчасового запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, встановленого статтею 1 закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО Верховна Рада ухвалила у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності лише "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині щодо виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України".

Зокрема, стаття 10 цього закону (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується виключно органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах. У цій статті також прописані умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов - виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, спостереження за виборами, зокрема представниками міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму та свободи агітації.

Згодом Верховна Рада неодноразово продовжувала на рік термін дії цього закону. Так, 4 жовтня 2018 року парламент України підтримав президентську законодавчу ініціативу, якою особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО буде запроваджено з дня набрання чинності відповідним законом терміном до 31 грудня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА