07:45 30.11.2021

Глави МЗС країн НАТО обговорять Білорусь, Афганістан, військову активність РФ

3 хв читати
Глави МЗС країн НАТО обговорять Білорусь, Афганістан, військову активність РФ

Напруженість навколо України та стан відносин НАТО з Росією, а також стратегію НАТО після виходу з Афганістану обговорять міністри закордонних справ країн альянсу у вівторок та середу в Ризі.

"Ми звернемо увагу на тривале нарощування російської військової могутності в Україні і навколо неї", - оголосив минулої п'ятниці на прес-конференції в Брюсселі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Він наголосив, що Росія вже вдруге цього року зосереджує "великі та незвичайні" сили в регіоні. Вони включають танки, артилерію, бронетехніку, дрони і системи радіоелектронної боротьби.

"Ці дії нічим не спровоковані і не зрозумілі", - вважає Столтенберг. Він укотре закликав РФ до прозорості щодо розміщення своїх військ поблизу України.

Серед тем наради у Ризі - події та процеси у широкій зоні пострадянського простору, зокрема міграційна криза на західному кордоні Білорусі.

За словами Столтенберга, Мінськ діє цинічно, використовуючи іммігрантів для того, щоб чинити тиск на союзників НАТО – Латвію, Польщу та Литву. Тісна співпраця між НАТО та Європейським Союзом потрібна для протидії цій гібридній кампанії, спрямованій на дестабілізацію країн альянсу та ЄС.

Глави МЗС країн НАТО обговорять із колегами з Грузії та України ситуацію на Чорному морі та процес українських і грузинських реформ.

За словами генсека НАТО, на тлі зростання напруженості навколо України "буде дуже своєчасно та вкрай важливо" обговорити разом із цими ключовими партнерами ситуацію в Чорному морі. Він наголосив, що Чорне море омиває береги трьох членів НАТО та двох країн-партнерів.

Генсек також зазначив, що на зустрічі планується обговорити реформи, які можуть бути проведені в Україні та Грузії. Він зазначив, що ці реформи є важливими, незалежно від того, чи будуть обидві країни колись членами НАТО.

НАТО не має впевненості у намірах Росії в регіоні. Але альянс виходить із знання того, що Росія зосередила сили біля кордонів України та раніше застосовувала військову силу проти України.

"Якщо Росія застосує силу проти України, то їй доведеться дорого заплатити, це матиме наслідки", - сказав Столтенберг, обмовившись, що Україна є партнером, а не членом НАТО, і стаття 5 про колективну оборону на неї не поширюється.

"Підхід НАТО до Росії залишається незмінним, - сказав генсек. - Ми зберігаємо сильну оборону та стримування, залишаючись при цьому відкритими для діалогу".

Глави МЗС обговорять роль НАТО у контролі над озброєннями, роззброєнні та нерозповсюдженні ядерної зброї. Ситуація в Афганістані та на Західних Балканах також стане темою зустрічі міністрів.

"Ми також обговоримо наступну стратегічну концепцію НАТО", - сказав Столтенберг, наголосивши, що в цьому контексті необхідно взяти до уваги "російські агресивні дії і все більш наполегливий Китай", але пояснив, що НАТО "підсилила акцент уваги до Китаю не як до противника, а як до глобальної держави, яка є важливою для безпеки".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА