07:00 11.12.2021

11 грудня: Яке сьогодні свято

4 хв читати
11 грудня: Яке сьогодні свято

11 грудня у світі відзначають День гір, День танго, День калейдоскопа, День заснування дитячого фонду ООН "ЮНІСЕФ", у США День мобільних застосунків, у Канаді – День ухвалення Вестмінстерського статуту, а у православних – День ушанування преподобного мученика Стефана. За народним календарем Сойчин день. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

Міжнародний день гір

11 грудня відзначається Міжнародний день гір, встановлений рішенням 57-ї Генеральної Асамблеї ООН у січні 2003 року.

Але заснований він був раніше – у 1992 році на Конференції ООН з довкілля та розвитку, коли було схвалено Порядок денний на XXI століття, глава 13 якого, під назвою "Раціональне використання вразливих екосистем: стійкий гірський розвиток", стала віхою в історії розвитку гірських районів. А підвищена увага до ролі гір підштовхнула Генеральну Асамблею оголосити 2002 рік Міжнародним роком гір, а наступного року і сьогоднішню дату.

Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародну спільноту організувати у цей день заходи на всіх рівнях з метою привернути увагу до проблем розвитку гірських регіонів планети та необхідності надання допомоги їх населенню. У відповідній резолюції відзначено особливу актуальність дій, спрямованих на сталий розвиток гірських регіонів.

Міжнародний день танго

У день народження аргентинського співака та кіноактора, відомого "Короля танго" Карлоса Гарделя, відзначається Міжнародний день танго – свято танцю, філософія якого полягає у протиборстві.

У цьому танці не заведено розмовляти, посміхатися, запрошення, висловлене вголос, може розцінюватись як образа. Дозволені лише погляд і легкий рух губ.

Танго – танець-імпровізація, у ньому дуже важливе вміння партнерів відчувати одне одного. Це вміння народжується на підсвідомому рівні як би саме собою, створюючи відчуття іншої реальності. А найвиразнішим моментом цього танцю є пауза: звучить музика, а двоє завмерли в обіймах один одного, ніби ведуть німий діалог на підвищених тонах – це точка найвищої напруги.

День калейдоскопа

Дату обрали на честь дня народження його винахідника сера Девіда Брюстера. Він народився 1781 року, вивчав теологію в університеті Единбурга і навіть отримав сан священика. З 1801 починає активно займатися наукою, працює фармацевтом та адвокатом. Його захоплення оптичними ілюзіями і лягло в основу створення калейдоскопа.

Всесвітній день хворого на бронхіальну астму

11 грудня проводиться Всесвітній день хворого на бронхіальну астму. Вперше цей день почали відзначати у 1998 році у більш ніж 35 країнах світу. Він був присвячений Всесвітній нараді з профілактики та боротьби з бронхіальною астмою в Іспанії.

За оцінками ВООЗ, 235 мільйонів людей у світі страждають на бронхіальну астму. В Україні зареєстровано 210 тисяч хворих на неї (дані 2015 року). Найчастіше хворіють діти та молодь.

Бронхіальна астма – хронічна хвороба, яка проявляється періодичними нападами задишки та свистячими хрипами. Напади найчастіше відбуваються під час фізичної активності або вночі.

Церковне свято

11 грудня у православному календарі – день пам'яті преподобномученика Стефана Нового. Преподобний народився 750 р. у Константинополі. Сама Пресвята Богородиця з'явилася його матері і обіцяла, що матиме сина, як вона й просила. Виростаючи, юнак показав себе досить чемним і особливо полюбив читання творів св. Іоанна Златоуста. Батьки віддали його до пустелі на гору Авксентієву, у Віфінії, до старця Іоанна.

Якось зі сльозами на очах старець передрік Стефану, що місце їхнього проживання іконоборці розорять і спустошать. Незабаром старець помер, а Стефан уславився подвигами, тому стали стікатися до нього шанувальники чернечого життя, і при печері утворилася обитель.

Традиції:

Зазвичай на Степана Зимового до людських осель прилітали сойки.

Сойку вважали заступницею та покровителькою новонароджених. Малюкові, що народився 11 грудня, сойка приносила удачу і щастя на своєму хвості.

Якщо у цей день сойка прилітала до вікна та кричала, це вважалося добрим знаком: крилата народна улюблениця віщувала щастя.

Також звертали увагу на сніг: якщо він випав цієї ночі, то лежатиме, а якщо вдень – не затримається.

У цей день:

1914 – У Києві за зв'язок з австрійським урядом був заарештований Михайло Грушевський;

1917 рік - Перша світова війна: британські війська на чолі з генералом Едмундом Алленбі увійшли до Єрусалима, що здався без бою;

1917 – У Києві сили УНР задушили сплановане повстання більшовиків;

1941 - Третій Рейх та Італія оголосили війну США;

1946 - Американський філантроп і мільярдер Джон Рокфеллер дарує 18 акрів землі в Нью-Йорку під штаб-квартиру ООН;

1946 - У Великій Британії запатентували перший програмований комп'ютер;

1981 - Через сильні морози вперше зупинився лондонський Біг Бен;

1994 - До Чечні вторглися російські війська.

Іменини:

Олексій, Андрій, Ганна, Василь, Григорій, Данило, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Сергій, Степан, Тимофій, Федір.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА