09:18 01.03.2022

Кабмін унормував діяльність нотаріату в умовах воєнного стану

2 хв читати

Кабінет Міністрів передбачив, що вчинення виконавчих написів за кредитними договорами, які не є нотаріально засвідченими, забороняється.

Відповідно до схваленого рішення, нотаріальні дії здійснюються з урахуванням таких особливостей: нотаріальні дії за зверненням громадянина Російської Федерації, юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства РФ, або юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства України, кінцевого бенефіціарного власника, члена або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, яким є громадянин Росії або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства РФ, не здійснюються, а раніше розпочаті зупиняються, до схвалення та набрання чинності законом про врегулювання відносин за участю осіб, пов'язаних із державою-агресором.

Також посвідчення достовірності підпису на заяві про надання дозволу на виїзд дитини за кордон строком до трьох місяців здійснюється без використання спеціальних бланків нотаріальних документів на звичайному папері.

Крім того, при появі загрози неправомірного вилучення або втрати спеціальних бланків нотаріальних документів, які не були витрачені, або печатки нотаріуса такі бланки, печатки підлягають невідкладному знищенню, про який нотаріусом складається акт, електронна копія якого з накладеним кваліфікованим електронним підписом нотаріуса філіалу (щодо бланків) або тероргану Мін'юсту (щодо друку) протягом 5 робочих днів після складання акта.

Дозволяється передача спеціальних бланків нотаріальних документів між нотаріусами, зокрема поза нотаріальним округом, із складанням акта приймання-передачі у двох примірниках.

Відповідно до повідомлення, визначений законодавством термін для внесення нотаріусом відомостей до реєстрів Мін'юсту продовжується на підтверджений ДП "НАІС" час їхнього неналежного функціонування.

"Звертаємо увагу, що державні та приватні нотаріуси України в умовах воєнного стану продовжують працювати та вчиняти невідкладні нотаріальні дії (засвідчувати довіреності, заповіти, засвідчувати справжність підпису на заяві про надання дозволу на виїзд дитини за кордон, заводити спадкові справи), крім міст/районів, де така можливість відсутня у зв'язку з веденням активних бойових дій", - йдеться в повідомленні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову КАБ, в однієї жінки гостра реакція на стрес - Синєгубов

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалі - мер

У ХАРКОВІ КІЛЬКА ВИБУХІВ - МЕР

Генштаб ЗСУ: до середини дня армія РФ активізувалася на Сіверському та Харківському напрямках, на Покровському - зберігає високу інтенсивність атак

Окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини, загинули 5 мирних жителів, ще 9 постраждали - поліція

По Черкаській Лозовій було завдано подвійного удару "Іскандер-М", серед загиблих вагітна жінка

Дрони СБУ атакували військовий аеродром "Кущевська" і Слов'янський НПЗ у РФ - джерело

Зеленський вшанував пам'ять жертв радянських політичних репресій

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 16, вісім у важкому стані - поліція

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА