14:49 18.04.2022

Мовний омбудсмен виступає за збільшення у школах кількості годин української мови, української літератури та історії України

2 хв читати
Мовний омбудсмен виступає за збільшення у школах кількості годин української мови, української літератури та історії України

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виступає за збільшення у школах кількості годин української мови, української літератури та історії України.

"Сьогодні, на мою думку, в школах має бути збільшена кількість годин на історію України, українську літературу, ну, і, звичайно, на вивчення української мови. Бо мова - не тільки основа національної ідентичності, мова освітнього процесу в закладах освіти. Це - одна з основних дисциплін ЗНО та цьогорічного НМТ. В той же час питання державної мовної політики - один із ключових компонентів конституційного ладу. Конституцією визначено, що українська є єдиною державною мовою і держава повинна створювати всі можливості для кращого її розвитку та опанування", - наводить слова Кременя пресслужби омбудсмена.

Уповноважений нагадав, що закон "Про освіту", який було ухвалено у 2017 році, визначає, що мовою навчання у навчальних закладах в Україні є державна мова.

"На жаль, донедавна місцеві політики продовжували загравати на "мовній" темі, поширюючи проросійські наративи. Тому ми мали проблеми з забезпеченням підручниками українською мовою в Херсонській, Миколаївській та Одеській областях; а також з окремими педагогічними працівниками, які викладали дисципліни недержавною мовою", - наголосив він.

За словами уповноваженого, запропонувати замінити один предмет на іншими – це компетенція навчального закладу, і з власної ініціативи або за наполяганням батьків та дітей зміст навчальних програм може бути змінено.

"Для цього достатньо написати заяву від усіх батьків конкретного класу на адресу адміністрації закладу освіти і запропонувати, яку дисципліну вони хотіли б вивчати замість наявної. Скажімо, "російська мова" в багатьох школах вже замінена додатковими годинами з іноземних мов", - зазначив мовний омбудсмен.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

Росіяни 18 разів обстріляли Донеччину, є загиблі - ОВА

"Укрзалізниця" після ранкової ракетної атаки відновила роботу вокзалу станції "Дніпро"

Ядерні об'єкти Ірану не постраждали під час ударів Ізраїлю по Ісфахану - МАГАТЕ

Кількість постраждалих на Дніпропетровщині зросла до 29 осіб - ДСНС

Сили оборони знищили вночі 15 ракет, 14 БПЛА і бомбардувальник Ту-22М3

Авіація НАТО піднімалася в повітря через російські атаки по Україні, повідомляють польські військові

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА