19:05 02.05.2022

Низка країн готує законодавчі механізми конфіскації майна РФ для компенсації Україні військових збитків – заступник глави ОП

2 хв читати
Низка країн готує законодавчі механізми конфіскації майна РФ для компенсації Україні військових збитків – заступник глави ОП

Низка країн готує законопроєкти, які економічно вдарять по РФ, щоб зупинити фінансування війни з Україною, дадуть змогу включити механізми арешту та конфіскації майна РФ, а також фізичних та юридичних осіб, які безпосередньо чи опосередковано причетні до війни в Україні, повідомляється на сайті президента України.

Як розповів заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов на брифінгу в понеділок, Палата представників США підтримала законопроєкт, згідно з яким президент США зможе здійснити процедури, необхідні для арешту та конфіскації майна й рахунків іноземних громадян, чиї статки частково отримано завдяки корупції, пов'язаній із режимом президента РФ, або тих, хто здійснює політичну підтримку його режиму.

"Такі активи мають утримуватися, використовуватися, адмініструватися, продаватися на благо народу України, зокрема на відбудову країни та надання гуманітарної допомоги її населенню, а також інших видів допомоги, серед іншого допомоги у сфері безпеки", – сказав Смирнов.

Заступник керівника Офісу президента також повідомив, що триває процес внесення змін до санкційного законодавства Канади, які дадуть змогу перерозподіляти заарештовані іноземні активи як компенсацію жертвам або для допомоги у відбудові іноземної країни після війни.

Одним із важливих напрямів роботи Смирнов назвав забезпечення реального відшкодування Україні, її громадянам, компаніям та підприємствам збитків, завданих вторгненням РФ. Міністерство юстиції вже розробило концепцію побудованого на міжнародній співпраці спеціального механізму надання такої компенсації. "Дія такого механізму охоплюватиме питання розгляду комісією заявок на відшкодування збитків, виплати постраждалим коштом створеного фонду, а також включатиме питання виконання рішень комісії, міжнародних та іноземних судів місцевими судами іноземних держав", - розповів він.

Крім безпосередньої компенсації збитків, передбачається, що такий механізм дасть змогу іноземним державам також передавати активи, заморожені внаслідок застосування санкцій до РФ, її керівництва та наближених до нього осіб. Протягом найближчих тижнів буде розпочато переговори та консультації на різних рівнях із державами-партнерами та представниками міжнародних організацій, які залучені до впровадження механізму, розповів Смирнов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА