14:54 10.10.2023

Ми всі можемо перетворити свій біль на стійкість, якщо подбаємо про ментальне здоров'я - Зеленська

3 хв читати
Ми всі можемо перетворити свій біль на стійкість, якщо подбаємо про ментальне здоров'я - Зеленська

Люди в усьому світі можуть перетворити свій біль від подій, що травмують, на стійкість, якщо дбатимуть про ментальне здоров'я, заявила перша леді України Олена Зеленська з нагоди Всесвітнього дня психічного здоров'я, що відзначається у світі 10 жовтня.

Як наголосила перша леді, "питання ментального здоров'я - один із глобальних викликів майбутнього, який хвилює людей так само, як питання інфляції, бідності, зміни клімату, втрати роботи та заробітку".

"Останнім часом ми гостріше відчуваємо, що світ насправді глобальний. Все, що в ньому відбувається, – від терактів до землетрусів, від голоду до зміни клімату – рано чи пізно вплине і вже впливає на всіх. На самопочуття кожної людини, а отже, і кожної країни", - зазначила вона.

За словами Зеленської, "якщо говорити про українців, то зрозуміло, що на нас впливає війна. Але вона впливає не тільки на нас, оскільки, за даними соціологів, психологічні наслідки від війни Росії проти України відчувають майже 40% людей у США та в багатьох країнах Європи".

"Однак те, що відчувають люди в Україні, важко відчути за її межами. Тому що кожен новий день для кожної людини - це фізичний ризик. І українським батькам доводиться звикати до постійних запитань своїх дітей: "Мамо, тату, нас не вб'ють сьогодні?" - сказала перша леді.

"Слоган нашої комунікаційної кампанії (у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров'я - ІФ-У) – "Ти як?". Це найпопулярніше запитання в країні. Саме його ми ставимо одне одному після обстрілів, пишемо близьким на фронт. Звісно, ми всі мріємо почути у відповідь хоча б коротке "Я ок". Але чи буде воно чесним? Мета нашої програми - щоб ця відповідь була не заспокійливою, а насправді щирою. Щоб кожна людина всупереч її особистому страшному досвіду війни відчувала, що контролює себе, що може знайти вихід. І що інші до неї не байдужі", - додала вона.

За словами Зеленської, "в Україні вірять, що якщо працювати з травмою, а не замовчувати, її можна перетворити на посттравматичне зростання".

"Мені здається, що це важливий сигнал для всіх людей і країн, які проходять свої випробування: усі ми можемо перетворити біль на стійкість, якщо потурбуємося про ментальне здоров'я. Дякую всім, хто нам допомагає в цьому. Бо ні людині, ні країні не вистояти без підтримки. Дбаємо про стійкість - свою і глобальну, щоб світ вистояв", - наголосила вона.

Перша леді також зазначила, що Всеукраїнська програма ментального здоров'я передбачає розробку системи підтримки психологічного стану українців. Українські фахівці працюють в екстремальних умовах і з дуже травмованими людьми.

"Вони шукають нові підходи до нетипових ситуацій і напрацювали вже безліч унікальних методик, про які варто дізнатися світові", - резюмувала вона.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА