10:44 29.10.2023

На Мальті відбулася третя зустріч радників із питань нацбезпеки та радників із зовнішньої політики, обговорили 5 пунктів Формули миру

3 хв читати
На Мальті відбулася третя зустріч радників із питань нацбезпеки та радників із зовнішньої політики, обговорили 5 пунктів Формули миру

На Мальті 28 жовтня відбулася третя зустріч радників із питань національної безпеки та радників із зовнішньої політики щодо імплементації Формули миру президента Володимира Зеленського та принципів відновлення миру в Україні, повідомила пресслужба Офісу президента.

Ця зустріч стала логічним продовженням консультацій у відповідному форматі в Копенгагені (Данія) в червні поточного року та в Джидді (Саудівська Аравія) в серпні.

У третій зустрічі взяли участь дипломати з 66 країн і міжнародних організацій. До неї приєдналися делегації багатьох держав Азії, Африки, Латинської Америки. Для порівняння, у попередній зустрічі брали участь 42 делегації.

Під час третьої зустрічі радників на Мальті було розглянуто конкретні напрями Формули миру і напрацювання щодо їх реалізації. Увагу було зосереджено на п'яти ключових пунктах Формули миру: "Ядерна та радіаційна безпека", "Продовольча безпека", "Енергетична безпека", "Звільнення всіх полонених і депортованих осіб" і "Відновлення територіальної цілісності України та світового порядку".

Плани щодо кожного з цих питань розробили робочі групи, до яких увійшли представники дипломатичних установ різних країн з усіх регіонів світу. Кожен пункт плану представляли і коментували представники різних держав, а також українські чиновники.

Так, члени міжнародної робочої групи та міністр енергетики України Герман Галущенко презентували план з ядерної та радіаційної безпеки. "План передбачає посилення ролі МАГАТЕ в контролі за дотриманням правил експлуатації ядерних установок, визначення технічних умов для безпечного повернення ЗАЕС під контроль України, вивчення механізмів відповідальності за недотримання міжнародно визнаного принципу ядерної безпеки", - зазначається в повідомленні.

Учасники зустрічі також розглянули план реалізації пункту з енергетичної безпеки.

Перша віцепрем'єр-міністр України - міністр економіки Юлія Свириденко спільно з представниками міжнародної робочої групи презентувала план, що передбачає встановлення міжнародних гарантій безпеки для безперебійного постачання продовольства. "Для цього запропоновано посилити захист портової та логістичної інфраструктури в Україні, забезпечити розмінування морських шляхів у Чорному морі, необхідних для безпечного судноплавства до українських портів, необхідну підтримку страхування суден і вантажів, які перевозяться до та з морських портів України тощо", - поінформувала пресслужба.

Крім того, за участю уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця було презентовано план повернення депортованих українських дітей, цивільних заручників і військовополонених. План дій передбачає створення міжнародної моніторингової групи та визначення механізму збору інформації щодо депортованих дітей, цивільних заручників і військовополонених, отримання доступу до місць їхнього утримання, додаткові санкції проти Росії та її офіційних осіб за порушення міжнародного гуманітарного права, міжнародний тиск на Росію з метою надання ООН і МКЧХ безперешкодного доступу до українських полонених тощо.

План реалізації пункту щодо дотримання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку презентували заступник міністра закордонних справ Микола Точицький та народний депутат Галина Михайлюк. Метою є удосконалення наявних механізмів реалізації базового принципу поваги до територіальної цілісності та суверенітету, закріпленого в Статуті ООН.

"Для досягнення цих цілей запропоновано сконцентрувати зусилля на: реформі Ради Безпеки ООН та обмеженні права вето; посиленні ролі Міжнародного суду Організації Об'єднаних Націй через визнання обов'язкової юрисдикції суду в усіх спорах щодо порушень Статуту ООН і забезпечення негайного виконання його рішень; створенні системи раннього попередження про дії, що порушують суверенітет і територіальну цілісність держав", - зазначено в повідомленні.

"Кожна наша зустріч на тлі цієї жахливої війни - свідчення того, що ми стали більше ніж колегами. Ми стали друзями. Я впевнений, що завершення найбільшої війни в Європі з часів Другої світової справедливим, довготривалим і всеосяжним миром матиме величезний позитивний вплив на інші вибухонебезпечні конфлікти, які розгоряються у світі. І сьогодні ми даємо новий потужний сигнал усьому людству: ми наближаємо мир. Справедливий, стійкий, тривалий. Для України. Для світу", - резюмував Андрій Єрмак.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА