16:57 20.11.2023

Громадські організації закликають не послаблювати захист державної мови під приводом євроінтеграції

2 хв читати

Українські громадські організації закликають владу не послаблювати механізми захисту державної мови під приводом європейської інтеграції.

"Відзначаючи важливість європейської інтеграції України і підтримуючи зусилля з якнайшвидшого початку переговорів про членство України в ЄС, ми, представники українських громадських організацій та рухів, вважаємо за необхідне звернути увагу української влади на неприпустимість здійснення під приводом євроінтеграції будь-яких дій, спрямованих на ревізію мовного законодавства і послаблення механізмів захисту державної мови", - ідеться у спільній заяві, яку оприлюднила у фейсбуці засновниця проєкту "Є-мова" Анастасія Розлуцька.

Заявники вважають невиправданою та надуманою вимогу Європейської комісії до України щодо додаткової зміни законодавства про національні меншини, а також закони про державну мову, освіту та медіа.

"Ми бачимо підміну понять і небезпечні спроби штучно протиставити захист української мови як державної правам національних меншин, щоб створити привід для тиску на Україну і висунення завідомо неприйнятних вимог", - ідеться в повідомленні.

Зокрема, наголошується, що деструктивну роль відіграли упереджені висновки Венеціанської комісії, в яких орган вийшов далеко за межі предмета розгляду - закону про національні меншини - та схвалив "відірвані від реальності відверто абсурдні рекомендації щодо змін у законах про мову, про освіту та медіа".

"Ми розуміємо необхідність узгодження українського законодавства з цінностями та правом ЄС і підтримуємо необхідні для цього законодавчі зміни. Однак усі вимоги ЄС до України і оцінки прогресу в їх виконанні мають базуватися на реальних фактах, а не на інсинуаціях, що нав’язуються з Москви чи Будапешта. Виконання Україною будь-яких вимог, що базуються на таких інсинуаціях - це шлях в нікуди, який загрожує підвалинам конституційного ладу, національної єдності й безпеки України", - наголосили заявники.

У зв'язку з цим громадські організації вважають, що ревізія закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" та закону "Про медіа" є неприйнятною, а також упевнені в необхідності припинити поступатися в питаннях мовних норм освітнього законодавства

"Українська сторона має виразно й аргументовано донести до європейських партнерів вище зазначені позиції і спільно з представниками ЄС виробити дієві механізми протидії тиску з боку сил, які в інтересах росії прагнуть зруйнувати європейську єдність зсередини", - йдеться в заяві.

Звернення підписали представники руху "Простір свободи", ГО "Український світ", Мережа захисту національних інтересів АНТС, "Бойкот російського кіно", ГО "Незалежні", Портал мовної політики, Ініціатива захисту прав україномовних "І так поймут!", Громадський сектор Євромайдану, Український незалежний центр політичних досліджень, Громадянський рух "Відсіч", Всеукраїнський рух "Єдині", Ініціатива "Дріжджі", ГО "Експертний корпус".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

Унаслідок обстрілів на Донеччині поранено двох людей - ОВА

На Харківщині за добу двоє мирних жителів постраждали внаслідок обстрілів

Російські сили можуть домогтися значних тактичних успіхів, допоки Україна очікуватиме на прибуття допомоги від США - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА