12:20 06.02.2024

Іран може створити ядерну бомбу за один тиждень - експерти

2 хв читати

Іран має достатньо збройового урану, щоб виготовити свою першу ядерну зброю протягом тижня і загалом шість бомб протягом місяця, йдеться в новій доповіді американського Інституту науки та міжнародної безпеки (ISIS).

У дослідженні експертів наголошується, що "потенціал Ірану в галузі ядерної зброї зараз більш небезпечний, ніж будь-коли, в той час як його відносини з Заходом перебувають на низькому рівні".

Згідно з доповіддю, Іран має можливість "вирватися і виробити достатню кількість збагаченого збройового урану для створення ядерної зброї за тиждень, використовуючи лише частину свого збагаченого до 60% урану". При цьому зазначається, що "інспекторам (МАГАТЕ) буде складно швидко виявити цей прорив, якщо Іран не надасть їм доступу".

Американські експерти вважають, що, використовуючи свої запаси збагаченого до 60% урану, які збільшилися за адміністрації президента США Джо Байдена, і решту запасів збагаченого до 20% урану, Іран "може загалом мати достатньо збройового урану для виробництва шести зарядів на місяць, а через п'ять місяців виробництва збройового урану його могло б вистачити на дванадцять".

"Іран має здатність виробляти великі обсяги збагаченого урану й досягати рівня збагачення до 90%, тобто урану збройової якості", - підсумував інститут, зазначивши, що "Іран має амбітні цілі з розширення своєї програми збагачення, прагнучи десятків тисяч сучасних центрифуг, що виробляють різні рівні збагачення, і десятки тисяч кілограмів збагаченого урану".

Завдяки збільшенню запасів "Іран міг би швидко виробити достатньо збройового урану для невеликого ядерного арсеналу", йдеться в доповіді. "Крім того, Іран має кілька способів доставки ядерної зброї, зокрема балістичні ракети", - нагадують експерти.

У понеділок Іран оголосив, що розпочинає будівництво четвертого ядерного реактора в дослідницькому центрі в Ісфахані. Новий реактор потужністю 10 мВт слугуватиме, зокрема, для випробувань ядерного палива і матеріалів.

У 2015 році Іран і країни "шістки" посередників - п'ять постійних членів Радбезу ООН і Німеччина - уклали Спільний всеосяжний план дій (СВПД) - угоду, згідно з якою Тегеран має обмежити розвиток своєї ядерної програми виключно мирними цілями в обмін на зняття міжнародних та односторонніх санкцій.

Попередній президент США Дональд Трамп у 2018 році в односторонньому порядку вивів США з СВПД і відновив дію антиіранських санкцій, зокрема щодо нафтового сектора, що спонукало Тегеран до поступової відмови від дотримання деяких умов угоди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА