16:28 11.03.2024

Державна мова в Молдові румунська, постановив Конституційний суд республіки

2 хв читати
Державна мова в Молдові румунська, постановив Конституційний суд республіки

Конституційний суд Молдови підтвердив конституційність закону про те, що правильна назва державної мови в країні - румунська мова.

Таке рішення КС ухвалив у понеділок, скасувавши запит групи депутатів від Блоку комуністів і соціалістів, серед яких колишній президент Володимир Воронін, експрем'єрка Зінаїда Гречаний і віцеспікер парламенту Влад Батринча.

Автори запиту оскаржили в Конституційному суді ухвалений торік закон, який передбачає зміну в Конституції і в усіх законодавчих актах синтагм "молдовська мова", "державна мова" і "наша мова" на назву "румунська мова".

Конституційний суд визнав закон таким, що "частково відповідає Конституції". Голова КС Домініка Маноле пояснила, що "неконституційною визнано тільки статтю, яка визнає застарілою синтагму "румунська мова, що функціонує на основі латинської графіки". Отже, цю синтагму можна використовувати і далі, поряд з офіційною назвою "румунська мова".

Автори запиту до КС посилалися на те, що фракція правлячої партії "Дія і солідарність" (PAS) змінила Конституцію голосами простої більшості депутатів, а не двома третинами голосів депутатів, як це передбачено в Конституції.

Зі свого боку представники PAS пояснили, що закон спрямований не на зміну Конституції, а на виконання рішення КС від 5 грудня 2013 року. Тоді Суд постановив, що Декларація про незалежність вища за Конституцію, зокрема і в питанні назви мови. У Конституції до 2023 року державною мовою називалася "молдовська мова на основі латинської графіки", а в Декларації про незалежність - "румунська мова".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА