16:18 06.06.2018

Ухвалення узгодженого з МВФ закону "Про Антикорупційний суд" є передумовою для побудови демократичної України - посол США

3 хв читати
Ухвалення узгодженого з МВФ закону "Про Антикорупційний суд" є передумовою для побудови демократичної України - посол США

Ексклюзивне інтерв'ю посла США в Україні Марі Йованович агентству "Інтерфакс-Україна"

Якими будуть наслідки прийняття Закону про антикорупційний суд у варіанті, який не був узгоджений з МВФ?  Чи інформувало посольство США про ці наслідки депутатські групи та фракції Верховної Ради?

Необхідність цього суду зрозуміла: створення справді незалежного та ефективного антикорупційного суду є найважливішим найближчим кроком, який уряд може зробити для згортання корупції, що продовжує загрожувати національній безпеці, процвітанню та демократичному розвитку України. І ми підтримуємо міркування МВФ стосовно того, як створити надійний, незалежний та ефективний суд, включаючи провідну роль міжнародних експертів для забезпечення вибору кваліфікованих суддів.

Наслідки прийняття закону, не узгодженого з МВФ, також зрозумілі: якщо не буде ухвалено законопроект, який відповідатиме вимогам МВФ, спроможність України боротися з корупцією буде підірвана, Україна не отримає мільярди доларів допомоги, економіка дестабілізується. Вчинити тут правильно – це абсолютна передумова для побудови міцної, процвітаючої та демократичної України.

Продовження української програми МВФ необхідне для отримання подальшої, так потрібної Україні, допомоги. Це сигнал світу, включаючи фінансові ринки, на які виходитиме Україна. Але ще важливіше: український народ вимагає Антикорупційного суду, щоб викорінити корупцію, яка душить економічне зростання, нищить робочі місця, шкодить національній безпеці та консервує бідність. Країні потрібен ефективний антикорупційний суд, якщо вона збирається утвердити верховенство права, де ніхто не стоїть вище закону, і бути такою країною, на яку заслуговує український народ.

Я впевнена, що це повною мірою усвідомлюють ключові посадові особи в українському уряді та депутати Верховної Ради, а також український народ. Я не думаю, що хтось в Україні не знає, що це ключовий момент і ключове рішення.

Представники яких організацій, з Вашої точки зору,  мають сформувати Раду міжнародних експертів?  Чи має бути точка зору Ради експертів вирішальною під час відбору кандидатів на посади суддів Антикорупційного суду?

Ми підтримуємо оцінку МВФ щодо відповідності законопроекту про антикорупційний суд вимогам, і це стосується також складу Ради експертів. Якщо рада справжніх експертів, вибраних авторитетними міжнародними організаціями, визнає кандидата неприйнятним для служіння в антикорупційному суді, це рішення повинне мати вагу. Думку такої ради не можна легко відкидати або заветувати. Ця функція відфільтровування поганих кандидатів має відігравати центральну роль у процесі призначення. Чому б Україні хотіти процесу, який призводить до призначення поганих кандидатів замість хороших? Така рада – це спосіб допомогти Україні та українцям побудувати суд менш вразливий до корупції.

На вашу думку, затягування процесу створення антикорупційного суду може бути доказом того, що влада не зацікавлена в боротьбі з корупцією в Україні?

Зрозуміло, що зараз настав момент створення справді незалежного та ефективного антикорупційного суду. Він завершить систему незалежних антикорупційних інституцій, здатних розслідувати, переслідувати та судити посадовців високого рівня за правопорушення, пов'язані із корупцією.  Українці страждають від корупції та хочуть судової системи яка вершитиме правосуддя.  Якщо саме цього прагне український народ, то саме таким є спосіб зробити це, і тепер настав саме той час.

Чи задоволені Ви роботою вже існуючих антикорупційних органів в Україні?

Український уряд заслуговує на визнання за створення незалежних антикорупційних інституцій після Революції гідності, зокрема НАБУ і САП.  Ці інституції повинні мати можливість виконувати свою роботу без перешкод чи тиску.

Проте Україна має також дивитися уперед.  Прогрес є неповним. Україна потребує антикорупційного суду, так щоб посадовці, замішані у корупції, не тільки ставали об’єктом розслідування, не тільки отримували висунуті проти них обвинувачення, але й отримували судові вироки та відправлялися б до в'язниці. З антикорупційним судом Україна може рухатися до кращого майбутнього.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

Михайло Бакуненко: Заборона експорту газу, ігнорування законодавства та відчуження бізнесу – сьогодення галузі в Україні

Нам завжди не вистачає коштів, бо ми постійно розвиваємося – керуючий партнер "ТК-Домашній текстиль"

Ми можемо вдосконалювати діагностику за допомогою ШІ –  завідувач відділу Інституту ім. Філатова

Невдовзі буде створено покроковий алгоритм подання заяви до Міжнародного реєстру збитків від агресії РФ - Мудра

Посол Італії: для Путіна України не існує, він категорично заперечує національну ідентичність українців

Наше основне завдання – збереження архітектурних пам'яток України, пошкоджених унаслідок війни, – представниця WMF в Україні

аirBaltic негайно розпочне польоти, як тільки повітряний простір України буде відкрито, – Мартін Гаусс

Сподіваємося обрати нових суддів ВАКС до кінця цього року, можливі зв'язки з державою-агресором перевіряємо прискіпливо – суддя ВАКС, член ВККС Коліуш

Підтримка України на шляху до справедливості має бути постійною, бо це робота на роки і десятиріччя – генпрокурор

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА