15:58 08.04.2020

Голова правління "Донбасенерго" Едуард Бондаренко: Ми плануємо довести використання українського вугілля на Слов'янській ТЕС до 70%

9 хв читати
Голова правління "Донбасенерго" Едуард Бондаренко: Ми плануємо довести використання українського вугілля на Слов'янській ТЕС до 70%

Ексклюзивне інтерв'ю голови правління ПАТ "Донбасенерго" Едуарда Бондаренко агентству "Інтерфакс-Україна"

 

Розпочнемо з коронавірусу... Яких заходів у зв'язку з пандемією вживає компанія в центральному офісі та на виробничих об'єктах?

Головний структурний підрозділ компанії — Слов'янська ТЕС належить до категорії підприємств критичної промислової інфраструктури. Що б не відбувалося в країні, станція зобов'язана генерувати електроенергію, адже світло для населення не менш важливе, ніж основні продукти харчування. А промисловість без електроенергії не працює.

Усвідомлюючи важливість безперебійної роботи енергетичної галузі, ми оперативно запровадили на станції режим підвищених заходів безпеки. Увесь персонал забезпечено індивідуальними засобами захисту, посилено санітарно-гігієнічні вимоги до співробітників, регулярно проводиться дезінфекція виробничих та офісних приміщень. Медперсонал чергує на станції постійно й проводить моніторинг здоров'я кожного. Ми організували доставку людей на роботу та з роботи нашим транспортом. Підприємства громадського харчування на Слов'янській ТЕС переведено в режим роботи продовольчих магазинів.

Частину працівників апарату управління на час карантину переведено на віддалений режим роботи. Інших співробітників, а їх небагато, ми доставляємо в офіс і відвозимо додому нашим транспортом.

Також нам вдалося домовитися про перепрофілювання роботи підрядника, що донедавна займався виготовленням спецодягу для наших підприємств, на пошиття індивідуальних засобів захисту. Таким чином, ми змогли повністю забезпечити «Донбасенерго» медичними масками. Зараз допомагаємо з ними Департаменту охорони здоров'я Донецької області.

Як вплинув режим надзвичайної ситуації на діяльність «Донбасенерго»?

Режим надзвичайної ситуації — це режим максимальної готовності до небезпеки та координація дій усіх наших структурних підрозділів. Оперативний штаб «Донбасенерго» з управління ситуацією працює 24 години на добу.

Чи бачите ви зниження споживання електроенергії за підсумками березня через запровадження надзвичайної ситуації й, відповідно, чи зменшилося її виробництво компанією? Чи варто вже переглянути плани на 2020 р.? І які очікуєте фінансові результати за підсумками трьох місяців?

За підсумками березня поточного року, як випливає із заяв оператора системи передачі НЕК «Укренерго», ми побачимо падіння енергоспоживання в цілому по галузі щонайменше на 8,2 % порівняно з аналогічним періодом 2019 р. У той же час клієнти «Донбасенерго» зберігають закупівлі на попередньому рівні, що дасть нам змогу одержати обсяги виробництва у квітні на рівні березневих.

Що стосується очікуваних фінансових результатів, то зміни до Правил ринку, внесені НКРЕКП з 1 березня, забезпечили відновлення справедливого ціноутворення на балансуючому ринку, а також на балансуючу електроенергію теплової генерації. А це означає, що «Донбасенерго» планує виконати планові показники за I квартал поточного року.

Новий ринок електроенергії працює вже дев'ять місяців. Компанія від його впровадження більше виграла чи програла?

Я вважаю, що повномасштабний запуск нової моделі ринку електроенергії був ключовою подією для галузі в 2019 р. Ми пройшли важливий етап впровадження найбільшої реформи енергетичної галузі України. До речі, це лише нашій країні так пощастило — ми впровадили всі чотири ринки відразу: двосторонніх договорів, балансуючий, на добу наперед і внутрішньодобовий ринок. Інші країни підходили до такої реформи обережніше, впроваджуючи не всі ринки одночасно. 

Перехід на нову модель був непростим і потребував від «Донбасенерго» значних зусиль. Однак новий конкурентний ринок показав, що наша компанія є його повноправним гравцем.

На жаль, діюча модель ринку електроенергії працює у спотвореній формі, часом більше схожа на ручне регулювання, ніж на вільний ринок. Але перед запуском нового ринку всі розуміли, що на його «обкатування» і коригування знадобиться пів року, а то й рік. Як свідчить практика, ми та інші гравці ринку вже 9 місяців вносимо свої конструктивні пропозиції в Правила ринку, які мають вдосконалити його роботу та унеможливити будь-які маніпуляції.

Нещодавно компанія закликала не допустити впровадження в Україні формування біржової ціни на електроенергію на ринку на добу наперед у прив'язці до європейських бірж. У чому полягають пропозиції «Донбасенерго»?

Наше серйозне занепокоєння викликав проект постанови «Про затвердження Методики встановлення граничних цін на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку», який з'явився на сайті НКРЕКП. До цього некоректний підхід до формування біржової ціни на електроенергію на ринку на добу наперед у прив'язці до європейських бірж лише активно обговорювався. 

Чому ми не згодні? У Європі, зокрема Угорщині, Словаччині, Польщі, біржова ціна виробників не включає доходів генерації від інших механізмів фінансування, які покривають частину її постійних витрат. В Україні ж біржа є єдиним джерелом надходження коштів для генерації. Вартість електроенергії, що відпускається виробниками суміжних з Україною країн, у середньому на 40 коп./кВт*год. вища, ніж біржові ціни в цих країнах, завдяки отриманню генерацією додаткових платежів. Тому ми категорично проти формування біржової ціни на електроенергію у прив'язці до європейських бірж. Експерти «Донбасенерго» пропонують інші конкурентні механізми формування ціни.

Як ви оцінюєте роботу регулятора та профільного комітету в частині дотримання балансу між усіма учасниками ринку? Адже інтереси гравців ринку різні, і кожний лобіює своє бачення правил гри.

Дотепер нам вдавалося достукатися з нашими пропозиціями і до регулятора ринку, і до голови профільного комітету Верховної Ради, і до Міністерства енергетики та захисту довкілля України. Були важкі тижні й перекоси в роботі ринку, коли теплова генерація працювала собі у збиток, і тариф покривав лише паливну складову. 

 На якій стадії перебуває зараз проект будівництва енергоблоку № 6 на Слов'янській ТЕС?

«Донбасенерго» залучило досвідченого міжнародного консультанта — компанію EY, яка входить у «Велику четвірку» і надає аудиторські, податкові та юридичні послуги для супроводу проекту будівництва 6-го енергоблоку Слов'янської ТЕС. Ми покладаємо надії на нашого партнера в рамках процесу отримання державної гарантії України під проект і забезпечення держпідтримки. Плануємо працювати з «ернстами» (EY. — ІФ) стосовно залучення фінансування для покриття фінансових зобов'язань «Донбасенерго», а також вони супроводжуватимуть нас у перемовному процесі з Банком Китаю.

На сьогодні компанія-підрядник Dongfang Electric International Corporation (м. Ченду, провінція Сичуань), з якою ми уклали контракт на суму 684 млн доларів США, проводить оцінку техніко-економічного обґрунтування інвестиційного проекту в Bank of China.

Яка планована споживана потужність вугілля майбутнього енергоблоку?

Два наших майбутніх блоки використовуватимуть близько 2 млн т вітчизняного вугілля й стануть найефективнішими в Україні.

Можете обґрунтувати необхідність будівництва в Україні саме блоку вугільної ТЕС? Той же екс-глава Міненерго Оржель заявляв, що Україна може повністю відмовитися від вугільної генерації до 2050 року?

Україна в найближчі 30–40 років не зможе відмовитися від вугільних електростанцій. Так, частка ТЕС знижуватиметься. Це світовий тренд. Проте відповідно до нещодавно оприлюдненої Енергетичної стратегії України на період до 2035 р. уже починаючи з 2025 р. нашій країні потрібно буде створити від 2 до 6 ГВт додаткових високоманеврених потужностей ТЕС. Але при цьому до 2035 р. повинні бути виведені з експлуатації потужності, що забезпечують до 80 % поточного виробництва електроенергії. Це і атомні станції, і вугільні, які закриються з причини моральної й технічної зношеності.

Однак альтернативна електроенергетика, яка так стрімко зараз розвивається, не здатна вимикатися й вмикатися за командою диспетчера. Новий енергоблок на Слов'янській ТЕС — це саме і є ті додаткові високоманеврені потужності, яких Україна так гостро вже потребує й нестачу яких відчуватиме в найближчі роки ще гостріше. Я нагадаю, що лише вугільні станції дають змогу об'єднаній енергосистемі країни працювати в безпечному маневреному режимі. Атомні станції, що генерують більше половини електроенергії, здатні працювати тільки в базовому режимі.

Крім того, не варто забувати, що лише енергетичні підприємства, які працюють на вугіллі, забезпечують робочими місцями величезну кількість підприємств з інших суміжних галузей.

Наскільки новий блок буде екологічним, скільки планується створити робочих місць, які очікуються надходження до бюджетів?

Згідно з розрахунками «ернстів» (EY. — ИФ) реалізація проекту будівництва 6-го енергоблоку Слов'янської ТЕС забезпечить Україні додаткове зростання ВВП до 0,23 % на рік. Один американський долар, інвестований в інфраструктуру, в тому числі енергетичну, стимулює зростання ВВП на 0,25-2,50 долара США.

А протягом наступних 25 років державний і місцевий бюджети зможуть одержати додаткових надходжень на суму близько 13 млрд грн.

Для України проект будівництва 6-го енергоблоку Слов'янської ТЕС — серйозний прецедент. Адже за останні 30 років у нашій країні у вугільній генерації не було побудовано нічого.

Новий блок Слов'янської ТЕС генеруватиме «чисту» електроенергію згідно з усіма європейськими екологічними стандартами.

Донбас сьогодні як ніколи потребує нових робочих місць. На період будівництва енергоблоку ми створимо 1500 робочих місць, у тому числі для суміжних галузей промисловості. Активізація будівельних робіт сприятиме розвитку інфраструктури регіону. Вважаю, що з таких проектів, як наш, розпочнеться справжнє відродження Донбасу. Не на словах, а на ділі!

Крім того, це ще й нові надходження до державного та місцевого бюджетів, а також державних цільових фондів.

Використання технології циркулюючого киплячого шару передбачає спалювання якоїсь конкретної марки вугілля?

Технологія циркулюючого киплячого шару, яку ми плануємо реалізувати під час будівництва 6-го енергоблоку, дасть змогу спалювати низькосортне й низькокалорійне вугілля марки «Г», а також відходи вуглезбагачення без підсвічування природним газом. Це вугілля доступне нам на підконтрольній Україні території Донбасу.

Якщо Кабмін надасть держгарантії, то скільки часу знадобиться для будівництва нового блоку?

У цілому проект будівництва 6-го енергоблоку займе 48 місяців. Здача в експлуатацію енергоблоку № 6А планується через 43 місяці, енергоблоку № 6Б — ще через 5 місяців.

З моменту підписання інвестиційного договору з китайською Dongfang Electric International Corporation минуло вже більше року, а сам проект був презентований ще раніше. Чи може проект застаріти чи в нього можна вносити якісь зміни в частині сучасніших технологій?

Проект не може застаріти, оскільки в ньому враховані всі сучасні технології, які сьогодні наші партнери з Dongfang Electric International Corporation реалізовують у Казахстані, Китаї та В'єтнамі… Саме в цих країнах сьогодні Dongfang будує нові енергоблоки. Сумарно наші китайські партнери здають в експлуатацію щорічно до 20 000 МВт вугільної генерації — більше у світі не будує ніхто. Dongfang Electric Int. Corp. — це гігант з ім'ям, і ми довіряємо нашому партнеру.

Наприкінці 2018 р. ви повідомили про часткове використання газових марок вугілля. Ця практика триває? В яких обсягах?

Протягом останніх років ми активно працюємо над зниженням залежності Слов'янської ТЕС від імпортного антрациту. Однак повністю перейти на вугілля вітчизняної марки «Г» не можемо через конструктивні особливості станції. На території Слов'янської ТЕС є окремий пилозавод, який подає вугільний пил до котлів по трубах. На інших станціях вугільний пил виробляється безпосередньо під котлами, а в нас — це майже 1 км шляху. Газова група вугілля дуже небезпечна. Для повного переходу на марку «Г» необхідна довготривала зупинка станції й такі інвестиції, які себе ніколи не окуплять. Це підтверджено всіма проектними інститутами — і вітчизняними, і закордонними, до яких ми зверталися за експертизою. Сьогодні на Слов'янській ТЕС ми використовуємо 55 % вітчизняного вугілля марки «Г», усе інше — це імпортний антрацит. Але ми працюємо над тим, щоб довести використання вітчизняного вугілля на станції до 70 %.

Чому кінцевими бенефіціарами ПрАТ «Енергоінвест Холдинг», якому належить 60,773 % акцій «Донбасенерго», вказані Роберт Бенш і Андреас Церні (Андрій Чорний), хоча Максим Єфімов планував закрити угоду з придбання контрольного пакету акцій в Ігоря Гуменюка на початку 2019 р.?

Повну відповідь на це запитання вам, звичайно ж, могли б надати акціонери «Донбасенерго». І пропоную в них цю відповідь отримати. Однак, зі свого боку, можу сказати, що Максим Єфімов підсумкові переговори вже провів, і угода перебуває на стадії завершення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄІБ розробляє програми енергоефективного відновлення житлового фонду та створення соціального житла

Юрій Бова: Наше найперше завдання - зберегти весь потенціал наявного бізнесу

Директор юридичного департаменту компанії "Санофі в Україні" – про доступ пацієнтів України до інноваційної терапії

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

Кожен обмін полоненими дає нову інформацію і надію рідним - Уповноважений з питань зниклих безвісти

Допоки Україна потребуватиме гуманітарної допомоги внаслідок жорстокої війни з боку Росії, ми будемо з вами - директор з питань сусідства Генерального директорату ЄК з гуманітарної допомоги

Михайло Бакуненко: Заборона експорту газу, ігнорування законодавства та відчуження бізнесу – сьогодення галузі в Україні

Нам завжди не вистачає коштів, бо ми постійно розвиваємося – керуючий партнер "ТК-Домашній текстиль"

"Укренерго" готове сприяти розвитку власної генерації промспоживачами - глава компанії

Ми можемо вдосконалювати діагностику за допомогою ШІ –  завідувач відділу Інституту ім. Філатова

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА