19:37 24.04.2020

Як незалежна гуманітарна організація, МКЧХ вітає будь-яку ініціативу, яка може привести до обмеження і пом'якшення гуманітарних наслідків конфлікту на Донбасі - глава МКЧХ в Україні

12 хв читати
Як незалежна гуманітарна організація, МКЧХ вітає будь-яку ініціативу, яка може привести до обмеження і пом'якшення гуманітарних наслідків конфлікту на Донбасі - глава МКЧХ в Україні

Ексклюзивне інтерв'ю голови Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні Флоранс Жиллетт агентству "Інтерфакс-Україна".

- Нещодавно в результаті домовленостей президента України та президента МКЧХ в Україну було надіслано гуманітарну допомогу. Як триває процес її розподілення та жителі яких міст уже змогли її отримати? Чи виникають якісь труднощі з розповсюдженням?

- У рамках заходів реагування на COVID-19 МКЧХ підтримує заклади охорони здоров'я, місця тримання під вартою та інші заклади по обидва боки лінії зіткнення, надаючи певне медичне обладнання та ліки. Після розмови між Президентом України та Президентом МКЧХ держава Україна надала літак, щоб доставити частину цих товарів, а також предмети медичного призначення, необхідні для забезпечення інших щоденних потреб у медичній допомозі на сході України. Вантаж особливо важливий для Донбасу, де люди не тільки борються із загрозою COVID-19, а ще й страждають від наслідків тривалого конфлікту.

Предмети того вантажу знаходяться в процесі доставки. Гуманітарна допомога, яка доставлена літаком, не сильно відрізняється від тієї, яку МКЧХ привозить в Україну з початку конфлікту, просто до неї додано деякі товари, необхідні для запобігання та лікування COVID-19.

Розподілу гуманітарної допомоги передує оцінка потреб населення та запитів від медичних закладів, підприємств водопостачання та інших місцевих суб'єктів. У сучасних умовах ми адаптували наші способи розповсюдження допомоги, обмеживши кількість людей, що беруть у ньому участь, та дотримуючись правил фізичного дистанціювання та посилених правил гігієни відповідно до рекомендацій ВООЗ; для конкретних груп населення, які піддаються більшій небезпеці, було організовано розподіл допомоги «від дверей до дверей», без фізичного контакту.

- Як ви оціните нинішню гуманітарну ситуацію на сході України у зв'язку з пандемією COVID-19? Наскільки місцеве населення, яке водночас страждає від конфлікту, потребує подібної підтримки? Наскільки великі ризики виникнення на окупованій території гуманітарної катастрофи?

- Звичайно, пандемія COVID-19 загострила гуманітарну ситуацію в районах, що постраждали від конфлікту, оскільки створила додаткові труднощі для людей, які там проживають. Перевезення між містами та селищами чи селами на Донбасі майже повністю припинені, як і перетин лінії зіткнення. Багато людей похилого віку тимчасово залишаються без допомоги своїх близьких, які живуть з іншого боку лінії зіткнення.

Електро-, газо- та водопостачання страждають від загострення конфлікту, яке збіглося у часі з пандемією. З початку року щонайменше 20 цивільних осіб було поранено або загинуло по обидва боки лінії зіткнення, що більше ніж удвічі порівняно з аналогічним періодом протягом кількох років.

- Крім тієї допомоги, яку надає МКЧХ у зв'язку з пандемією, якої ще на вашу думку, допомоги нагально потребує місцеве населення? Що може допомогти її мобілізувати?

- Пандемія COVID-19 – це загроза, з якою стикаємося всі ми, в тому числі на Донбасі. На сході України населення продовжує страждати від наслідків конфлікту, і багато їх потреб пов'язані насамперед з цими наслідками. Значна частина населення, яка там залишилася, складається із літніх людей та пенсіонерів. Вони повинні впоратися з ізоляцією та тягарем бойових дій, що впливають на їхню життєдіяльність.

Тому їхні потреби в матеріальній допомозі, доступі до основних послуг та захисті є дуже високими. Сюди належать і потреби в психологічній підтримці.

- Яка йде робота на Сході України для попередження інфікування населення коронавірусом?

- Ми вжили необхідних профілактичних заходів для обмеження ризиків для осіб, які користуються нашими програмами, наших партнерів та працівників. Ці заходи включають дотримання безпечної відстані під час розподілу допомоги, носіння масок та захисних рукавичок і, коли це можливо, заміну фізичної взаємодії цифровим або телефонним зв'язком (наприклад, для програми психологічної підтримки).

Крім того, ми підтримуємо лікарні, які безпосередньо залучені до боротьби з пандемією. Наприклад, ми обладнали лікарню в Рубіжному електричним генератором, щоб пацієнти могли отримувати необхідне лікування навіть під час відключення електроенергії. Ми встановили кілька бойлерів та баків з водою в інфекційному відділенні лікарні Маріуполя, де лікуються пацієнти з COVID-19.

Ми продовжуємо підтримувати центри первинної медико-санітарної допомоги, щоб пацієнти з хронічними захворюваннями далі отримували лікування, важливість якого тільки зросло під час цієї пандемії.

На усіх підконтрольних уряду територіях України ми з початку пандемії тісно співпрацювали з Міністерством юстиції, щоб підтримати його зусилля щодо реагування на COVID-19 та запобігання поширенню інфекції. Серед інших дій можна згадати надання наборів з основними предметами гігієни та мила.

Ми також підтримуємо діяльність наших партнерів з Товариства Червоного Хреста України, які відіграють центральну роль у комунікаційній та інформаційній кампанії щодо COVID-19.

- Згідно з даними, які ви отримуєте від місцевих організацій, лікарень, в тому числі за спостереженнями ваших працівників, наскільки складна нині ситуація з захворюваністю на COVID-19 на Донбасі? Скільки людей насправді хворіють і втрачають життя?

- МКЧХ не відповідає за надання інформації про кількість випадків захворювання та смерті від COVID-19, тому ми повністю покладаємось на офіційну статистику, надану відповідними органами та закладами охорони здоров'я.

- Нещодавно Генсек ООН закликав установити глобальне перемир'я заради боротьби з COVID-19. Україна наголошує, що дотримується умов Мінських домовленостей. На вашу думку, що може змусити  Росію припинити вогонь на Донбасі? Та чи справді цей момент дає можливість для припинення агресії РФ? Адже напевно у вас також є дані про те, наскільки сама Росія, російське населення страждає від COVID-19?

- Як незалежна гуманітарна організація, уповноважена працювати в ситуаціях збройних конфліктів та насильства, МКЧХ вітає будь-яку ініціативу, яка може призвести до обмеження та пом'якшення гуманітарних наслідків конфлікту.

- Як ви оціните дії української влади щодо боротьби з пандемією COVID-19? Чи досить рішучі прийняті заходи для її подолання?

- Україна вчасно відреагувала на загрозу COVID-19 та почала працювати над мобілізацією місцевих, національних та міжнародних зусиль для подолання загрози. Влада намагається застосовувати комплексний підхід до цього питання, враховуючи соціальні та економічні наслідки, що супроводжують питання охорони здоров'я. Як усі в усьому світі, ми вчимося управляти небаченою кризою. Раннє реагування в Україні, мобілізація всіх, у тому числі в громадянському суспільстві та приватному секторі, безумовно, є елементами, які повинні сприяти пом'якшенню загрози. Що стосується гуманітарних питань, МКЧХ хоче подякувати владі за те, що вона з самого початку передбачила необхідність адаптувати заходи профілактики COVID-19 таким чином, щоб продовжувати підтримувати гуманітарні зусилля. Крім того, президент МКЧХ мав можливість "зустрітися" з президентом Зеленським на початку кризи, хоча на практиці це спілкування відбувалося за допомогою телефонного зв'язку. Як результат, Україна забезпечила авіаперевезення медичних вантажів для надання допомоги від МКЧХ. Я разом з представниками МКЧХ регулярно контактуємо з представниками уряду України, Верховної Ради та місцевих органів влади, а також міжнародної спільноти для того, щоб наші зусилля доповнювали зусилля інших та задовольняли найгостріші потреби суспільства.

- Які є ще напрямки роботи МКЧХ в Україні? Чи буде на них звертатися стільки ж уваги, враховуючи те, що основні ресурси нині спрямовуються на боротьбу з COVID-19?

- Дуже хороше запитання, на яке неможливо відповісти одним реченням. Ми – досить велика організація, що має 600 працівників лише в Україні та з бюджетом понад 70 мільйонів швейцарських франків. Це дозволяє нам проводити важливі гуманітарні заходи.

Ми проводимо масштабну роботу, яка  спрямована на захист людей, постраждалих від конфлікту, а також надання їм допомоги та подолання тривалих наслідків того, що вони переживають.

Це означає, що ми розробили програми для задоволення нагальних потреб постраждалого населення, а також для підтримки їх стійкості. Ми надаємо продуктові набори та гігієнічні набори, коли це єдиний можливий варіант підтримки населення, але також намагаємось підтримати людей у розвитку власних засобів до існування чи працевлаштування, наприклад, надаючи грошову допомогу, домашню худобу, насіння, невеликі гранти тощо.

Ми також підтримуємо компанії з водопостачання відносно ремонту й обслуговування систем водопостачання по обидва боки від лінії зіткнення. У нас є програма ремонту приватних будинків та громадських будівель, пошкоджених внаслідок бойових дій, або таких установ, як медичні заклади та школи.

Ми також постачаємо ліки та обладнання до медичних центрів уздовж лінії зіткнення, а також підтримуємо лікарні, які лікують поранених людей. Ми також розвиваємо мережу організацій та людей, які надають психосоціальну підтримку постраждалим людям та громадам.

Паралельно ми працюємо над захистом людей від безпосереднього впливу бойових дій, і для цього ми проводимо семінари з міжнародного гуманітарного права для Збройних Сил України, а також Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України. Ми також ведемо конфіденційний двосторонній діалог з усіма сторонами щодо захисту цивільних осіб та поваги до міжнародного гуманітарного права.

Ми співпрацюємо з ДСНС та іншими відповідними суб'єктами з питань розповсюдження інформації щодо мінної небезпеки та підтримки людей, що стали жертвами мін.

Крім того, ми радимо законотворцям приймати закони, які забезпечать захист цивільних осіб. Ми допомагаємо встановлювати контакти зі зниклими членами сімей та підтримуємо сім’ї людей, родичі яких зникли безвісти під час конфлікту. Для цього ми не тільки підтримуємо сім’ї зниклих безвісти та їх асоціації, але й допомагаємо ремонтувати, оснащувати установи судової медицини та підвищувати кваліфікацію їхніх співробітників, працюємо з урядовими органами та парламентськими структурами над питаннями прийняття та імплементації законів, які допомогли б з'ясувати місцезнаходження зниклих безвісти.

Нарешті, МКЧХ тісно співпрацює з пенітенціарною системою, щоб допомогти їй дотримуватися міжнародних стандартів тримання під вартою та поводження із затриманими. Сюди також відноситься матеріальна допомога, наприклад, ремонт медичних палат, кухонь, опалювальних систем.

Ми підтримуємо тісний контакт з людьми, постраждалими від конфлікту по обидва боки лінії зіткнення, щоденно відвідуючи віддалені населені пункти, відповідаючи на запити людей за допомогою наших «гарячих ліній» та соціальних мереж, і люди щодня повідомляють нам, що їм потрібно та чого вони очікують від нас.

- Чи плануєте проводити більше заходів, роботи онлайн для уникнення прямого спілкування людей через пандемію?

- Ми вже вжили заходів, які можуть мінімізувати ймовірність поширення COVID-19. Наші співробітники завжди носять маски та захисні рукавички при розподілі допомоги, і ми адаптували свою діяльність, щоб уникнути прямих контактів з великими групами людей. Там, де можливо, ми замінили фізичні зустрічі телефонним зв'язком, спілкуванням через соціальні мережі та відеоконференціями.

Наприклад, замість проведення групових сесій щодо мінної небезпеки або виділення грантів на відкриття малих підприємств, ми інформуємо людей в Інтернеті та спілкуємося з ними телефоном або в соціальних мережах.

Ми працювали зі школами, щоб інтегрувати інформаційні сесії щодо мінної небезпеки у їхні нові навчальні платформи. Ми, наприклад, проводимо тренінги для асоціацій сімей зниклих безвісти. Зараз ми вивчаємо, які ще заходи можна реалізувати за допомогою Інтернету.

Наші оператори гуманітарної «гарячої лінії» працюють у посиленому режимі, кожен бажаючий може зателефонувати та поставити питання стосовно будь-якого з наших проектів.

- Як проходить робота щодо запобігання виникненню жертв внаслідок замінування території? Які навчальні заходи ви проводите?

- Наша діяльність зосереджена на інформуванні та запобіганні загрозам, спричиненим нерозірваними боєприпасами, такими як міни, та на підтримці жертв мінної небезпеки. Незважаючи на те, що в багатьох місцях природа заховала сліди мін, вони продовжують травмувати, калічити та вбивати мирних жителів. Найкращим способом запобігання нещасним випадкам залишається підвищення обізнаності про небезпеку серед людей, які пересуваються постраждалими районами, та ретельне виявлення й маркування таких районів.

Тому ми повинні бути насторожі й постійно організовувати сесії щодо інформування про мінну небезпеку для постраждалого населення, забезпечувати Державну службу з надзвичайних ситуацій відповідним обладнанням, встановлювати попереджувальні знаки про наявність мін, думати про всі категорії суспільства, які, ймовірно, перебувають під додатковим ризиком. Ми навіть проводимо спектаклі та освітні заходи, щоб охопити таку потенційно вразливу категорію населення як діти.

За допомогою різних програм ми супроводжуємо та підтримуємо тих, хто підірвався на міні.

- Що МКЧХ робить для того, щоб отримати доступ до утримуваних осіб на окупованій території? Як бачимо досягнуті навіть на найвищому рівні домовленості між лідерами на нормандському саміті не виконуються. Що справді може допомогти та зрушити ситуацію з місця?

- Відвідування затриманих в умовах конфлікту є важливою частиною мандату МКЧХ, і ми ведемо постійний діалог з усіма зацікавленими сторонами, щоб мати доступ до всіх затриманих у зв'язку з конфліктом на сході України.

Я також хотіла би скористатися цією нагодою та пояснити, що робота МКЧХ із затриманими має суто гуманітарний характер. Наша мета полягає в тому, щоб до затриманих ставилися гуманно, а умови їх тримання відповідали міжнародним гуманітарним стандартам. Наші візити проводяться відповідно до умов, серед яких реєстрація всіх затриманих, розмови із затриманими без свідків, аби вони могли вільно ділитися своїми занепокоєннями та мали можливість отримувати сімейні новини чи посилки.

Я маю сказати, що ми можемо доставляти посилки та повідомлення для деяких затриманих, але, на жаль, не їм безпосередньо. Ми продовжимо докладати всіх зусиль задля родин, які звернулися до нас, і заради затриманих.

 - Яку ще роботу веде ваша організація для допомоги утримуваним на окупованих територіях? Як допомагаєте з передачею листів та дзвінками рідним, сприянням лікуванню поранених осіб?

- З самого початку конфлікту МКЧХ відкрив представництва в Донецьку, Луганську, Сєвєродонецьку, Слов'янську та Маріуполі для надання допомоги людям, які проживають по обидва боки лінії зіткнення. Наша допомога та підтримка, наприклад, передача листів від сімей або допомога у лікуванні поранених, надаються людям через ці представництва відповідно до наших внутрішніх процедур, заснованих на принципах гуманності, нейтральності та неупередженості.

- Яким чином ви координуєте свою діяльність і надання допомоги з іншими представництвами міжнародних організацій в Україні в тому числі щодо допомоги, пов'язаної з подоланням COVID-19?

- Ми координуємо та інформуємо один одного щодо відповідних планів та дій під час двосторонніх зустрічей. Ми проводимо регулярні брифінги для всіх посольств, а також підтримуємо постійний контакт з урядом України, місцевою владою, громадянським суспільством.

- Чи відвідували ви вже Схід України?

- Протягом минулого року я регулярно їздила на схід, відвідала багато місць по обидва боки від лінії зіткнення (від Азовського моря до Станиці Луганської), щоб зустрітися з тими, хто живе в умовах щоденного гулу зброї, я також зустрічалася з місцевими й обласними органами влади, спілкувалася з лікарями та інженерами, які працюють для забезпечення потреб населення, і яких МКЧХ підтримує у їхніх зусиллях.

Я безумовно планую відновити поїздки, коли ситуація з пандемією COVID-19 це дозволить. Такі подорожі є важливими для мене, оскільки дають можливість краще керувати колективом МКЧХ в Україні, а також озвучувати проблеми постраждалого населення на національному та міжнародному рівнях.

- Які цілі ви перед собою ставите на займаній посаді, що вже вдалося досягти, а що ні? З якими труднощами зустрічається МКЧХ в Україні?

Ми щорічно встановлюємо цілі шляхом детального та тривалого процесу планування результатів, яких ми прагнемо досягти протягом року.

Ці цілі є дуже конкретними, але всі вони служать одній великій меті – забезпечити захист і допомогу мирним громадянам та жертвам конфлікту.

Ми багато чого досягли в Україні за останні шість років, реалізуючи описані вище заходи та програми. Нам вдалося охопити ними мільйони людей, котрих зачепив конфлікт. Наша робота, ймовірно, є лише краплею в океані потреб, але ми вже можемо відзначити хоча й невелику, але зміну життя на краще, яка сталася через нашу допомогу для тисяч людей та сімей, для сотень громад. Багато хто знову став економічно незалежним, інші отримують доступ до лікування, яке їм потрібно щомісяця, діти мають безпечніші школи, хоча вони живуть за сотні метрів від лінії зіткнення.

- Чи є у вас якісь побажання для української влади щодо подолання пандемії COVID-19 та розв'язання конфлікту на Донбасі?

- Я хотіла б, аби всі ми в Україні та в усьому світі подолали цю кризу та навчилися краще запобігати майбутнім викликам та ефективніше реагувати на подібні ситуації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

аirBaltic негайно розпочне польоти, як тільки повітряний простір України буде відкрито, – Мартін Гаусс

Сподіваємося обрати нових суддів ВАКС до кінця цього року, можливі зв'язки з державою-агресором перевіряємо прискіпливо – суддя ВАКС, член ВККС Коліуш

Підтримка України на шляху до справедливості має бути постійною, бо це робота на роки і десятиріччя – генпрокурор

Глава "Центренерго" Андрій Чуркін: Нам вдалося повернути і постачальників вугілля, і покупців електроенергії, тому ОЗП пройдено успішно

Директор Державного центру зайнятості Жовтяк: Наше завдання - змінити стереотип, що ми "біржа праці"

"Укртелеком" збільшить обсяг інвестицій щонайменше на 70% у 2024 р. - гендиректор

Ухвалення нового закону про ОСЦПВ дасть українському ринку можливість відповідати європейським стандартам - гендиректор МТСБУ

Ми реально боремося за те, щоб біржовий ринок агро існував - член НКЦПФР Ільін

Ситуація із захмарними цінами на картоплю у 2024-2025 МР не вирівняється - віце-президент УАВК

Складний процес заміни обов'язкового страхування вимагає продовження перехідного періоду закону "Про страхування" до кінця року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА