20:18 09.06.2021

Голова ФДМ: Ми позбавили Ostchem можливості шантажу ОПЗ

3 хв читати
Голова ФДМ: Ми позбавили Ostchem можливості шантажу ОПЗ

Бліц-інтерв'ю голови Фонду державного майна України Дмитра Сенниченка агентству "Інтерфакс-Україна"

Автор: Дмитро Кошовий

 

- Прийняте рішення означає відмову по суті від виконання рішення Стокгольмського арбітражу чи пов'язане з якимись процедурними порушеннями з боку Group DF і фактично означає лише чергове відстрочення в часі його виконання?

- Я хотів би почати з того, що Фонд держмайна веде системну роботу щодо захисту інтересів держави в судах. І не тільки держави, а й громадян України, адже  фактично кожен громадянин є акціонером державних компаній. На наших юристах колосальне навантаження - майже 2 тис. судових справ! У рамках цих справ ми захищаємо інтереси держпідприємств, усуваємо від управління підконтрольний олігархам менеджмент, переглядаємо сумнівні контракти, повертаємо державі майно, яке незаконно опинилося в приватних руках.

І перемога у справі Osthem - далеко не єдина. Варто також згадати кейс заводу «Більшовик». Ми півтора року судимося, щоб повернути заводу будівлі, безпідставно присвоєні у 2019 році, вже перемогли у Верховному Суді. Також серед гучних справ позов про повернення в держвласність частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок" (- ред. так званої «Труби Медведчука»), засідання за яким призначено на 14 вересня.
Повертаючись до вашого питання. Верховний Суд задовольнив апеляцію ФДМ і ОПЗ та відмовив Ostchem у виконанні рішення Стокгольмського арбітражу. Це остаточне рішення, яке не підлягає оскарженню. Крапка. Я вважаю, що цей вердикт суду - наочний доказ ефективності нашої роботи.

 

- Які наслідки такого рішення  для заводу? Який ризик для ОПЗ в разі, якщо Group DF у цій ситуації піде за виконанням рішення в суди інших країн?

- Якщо коротко, то тепер Ostchem не зможе домогтися примусового списання $250 млн боргу з ОПЗ, а тим більше - претендувати на все підприємство.

Що стосується подання позовів в інших країнах. У теорії - це можливо. На практиці - не має сенсу. Домагатися стягнення боргу за рішенням арбітражу можна в тих країнах, де знаходиться майно підприємства або його філії. Активи ОПЗ зосереджені в Україні й тепер захищені від подібного сценарію.

 

- Як вплине це рішення на процес приватизації заводу й інтерес до нього інвесторів?

- Безумовно, це дуже важливе рішення для проведення прозорої приватизації заводу. Тепер будь-який потенційний покупець може бути певен, що його право власності на ОПЗ не зможуть оскаржити кредитори. Ми у Фонді переконані, що це допоможе розширити пул потенційних покупців і кардинально підвищити вартість активу.


- Раніше розглядалося питання про доцільність укладення якоїсь мирової угоди з Group DF, якщо не державою, то майбутнім власником ОПЗ за підсумками приватизації. Таке рішення Верховного Суду, на ваш погляд, виключає необхідність спілкуватися з Group DF щодо питання врегулювання цього боргу?

- Рішення Верховного Суду захищає підприємство від претензій кредиторів в Україні. Рахунки не можуть бути заарештовані, продукцію, як і інше майно, не зможуть вилучити. Новий власник зможе налагодити роботу заводу і дійти такої згоди  з Group DF, яка влаштує сторони.

Ми позбавили Ostchem можливості шантажу і будь-якого впливу на операційну діяльність ОПЗ, а значить можливі переговори щодо реструктуризації або інших угод будуть виключно конструктивними.

 

- Яка на сьогодні сума боргу - основна плюс відсотки й штрафи?

- Претензії Ostchem за основним боргом становили $193 млн, ще $57 млн ​​пені, а також $67,7 млн ​​нарахованих відсотків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

Михайло Бакуненко: Заборона експорту газу, ігнорування законодавства та відчуження бізнесу – сьогодення галузі в Україні

Нам завжди не вистачає коштів, бо ми постійно розвиваємося – керуючий партнер "ТК-Домашній текстиль"

Ми можемо вдосконалювати діагностику за допомогою ШІ –  завідувач відділу Інституту ім. Філатова

Невдовзі буде створено покроковий алгоритм подання заяви до Міжнародного реєстру збитків від агресії РФ - Мудра

Посол Італії: для Путіна України не існує, він категорично заперечує національну ідентичність українців

Наше основне завдання – збереження архітектурних пам'яток України, пошкоджених унаслідок війни, – представниця WMF в Україні

аirBaltic негайно розпочне польоти, як тільки повітряний простір України буде відкрито, – Мартін Гаусс

Сподіваємося обрати нових суддів ВАКС до кінця цього року, можливі зв'язки з державою-агресором перевіряємо прискіпливо – суддя ВАКС, член ВККС Коліуш

Підтримка України на шляху до справедливості має бути постійною, бо це робота на роки і десятиріччя – генпрокурор

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА