18:15 17.10.2023

Завдання кожного керівника медичного закладу - перевірити стан генераторів – перший заступник міністра охорони здоров'я

3 хв читати
Завдання кожного керівника медичного закладу - перевірити стан генераторів – перший заступник міністра охорони здоров'я

Перший заступник міністра охорони здоров'я України Сергій Дубров в бліц-інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна" розповів про підготовку медичних закладів до роботи в умовах можливих блекаутів


-  Чи всі медичні заклади забезпечені генераторами?

- Ми заздалегідь готувалися до екстрених умов роботи, тому  протягом останнього року лікарні активно забезпечувалися генераторами.

Важливо пам’ятати: лікарні належать до критичної інфраструктури, тому в них не зникає електроенергія під час планових відключень, тільки під час блекаутів.

Від початку війни Міністерство охорони здоров'я скоординувало поставки до лікарень понад 2 600 генераторів різної потужності. (від 7,5 кВт до 200 кВт). Генератори розподіляються відповідно до потреб лікарень. Десь може бути встановлено один потужний генератор на всю лікарню, а десь їх кілька невеликої потужності.

До того ж під час контрактування медзакладів з Національною службою здоров'я України ще на 2022 рік була вимога, що кожна лікарня зі стаціонарним відділенням має бути забезпечена щонайменше одним генератором.

Наразі в медзакладах країни є 8 444 генераторів, але більшість з них - невеликої або середньої  потужності.

Також ми розуміємо проблеми з водопоставчанням та теплом, що постають під час блекаутів, тому частина лікарень наразі є повністю автономними. Вони мають власні свердловини та автономні котельні, що робить їх ще більше стійкими до можливих блекаутів.

Окрім цього, у медзакладах, а також в пологових та дитбудинках, встановлено 1092 станції Starlink, тому у разі критичних ситуацій, коли під час відключень світла спостерігаються перебої з мобільною мережею, вони зможуть залишатися на зв’язку.

Паралельно працюємо над тим, щоб обладнати медзаклади сонячними станціями. Вже 32 українські медзаклади мають сонячні станції з акумуляторами, які накопичують енергію.


- Чи плануються дозакупівлі генераторів? Якщо так, то скільки, яких, на яку суму? Чи покривають потребу в генераторах місцеві бюджети?

- Генератори постачаються до медзакладів за рахунок різних джерел: зокрема, значну частину генераторів МОЗ скоординував до лікарень  за допомогою різних міжнародних партнерів та благодійників. Окрім того, частина генераторів була закуплена за кошти платформи U24. А ще генератори закуповують самі лікарні та місцева влада.

Зокрема, сьогодні кожному медзакладу важливо мати кількаденний резерв палива для генератора. Забезпечення пальним для генератора – спільне завдання керівника медзакладу та місцевої влади, яка є власником лікарні.


- Будуть генератори забезпечувати роботу медзакладів в повному обсязі чи тільки покриватимуть критичну потребу, зокрема для реанімації, операційних, тощо?

- Насамперед нагадаємо, що лікарні - це об'єкти критичної інфоарстурктури, які не задіяні у віялових відключеннях, вони постачаються електроенергією першочергово. Тому її відсутність може бути лише у випадку істотних пошкоджень мережі або блекаутів.

Обсяг забезпечення електроенергією залежить від потужності генератора. Як мінімум генератор має живити реанімації, операційні, кисневі станції та інше критично важливе обладнання, що дасть змогу рятувати життя пацієнтів. Як максимум - забезпечити електроенергією весь корпус медзакладу, включаючи палати тощо.


- Чи можуть працювати генератори, закуплені минулого року, чи їх треба буде замінювати?

- Наразі завдання кожного керівника медзакладу, на якому ми наголошуємо вже не перший тиждень, – перевірити стан генераторів: чи все працює без збоїв. Обслуговуванням генераторів має займатися безпосередньо медичний заклад.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найцікавішими для розвитку McDonald's в Україні є локації, які забезпечують усі канали продажу, - директор з розвитку McDonald's в Україні

Ми вивчаємо практики спеціальних економічних зон у різних країнах, а також співпрацюємо з потенційними інвесторами - мер Миколаєва

Звучить це, м'яко кажучи, як диверсія – голова правління "Української біржі" щодо пропозиції регулятора здати ліцензію

Депутат Європарламенту фон Крамон: Україні потрібно включити опозицію у виконавчі органи влади

Ми попередили ринок про те, що фондові біржі ПФТС і УБ можуть втратити ліцензії - голова і члени НКЦПФР

Наші солдати воюють, щоби Київ, Дніпро та Львів не перетворилися на Бахмут та Авдіївку

ЄІБ розробляє програми енергоефективного відновлення житлового фонду та створення соціального житла

Юрій Бова: Наше найперше завдання - зберегти весь потенціал наявного бізнесу

Директор юридичного департаменту компанії "Санофі в Україні" – про доступ пацієнтів України до інноваційної терапії

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА