15:50 02.11.2023

Система відряджень медиків на прифронтові території показала свою ефективність - заступниця міністра охорони здоров'я Карчевич

3 хв читати
Система відряджень медиків на прифронтові території показала свою ефективність - заступниця міністра охорони здоров'я Карчевич

Формування кадрового резерву для роботи на деокупованих територіях стає одним із пріоритетних завдань органів влади. Заступниця міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич розповіла агентству "Інтерфакс-Україна" про принципи створення кадрового резерву медиків для забезпечення закладів охорони здоров'я державної та комунальної власності.

Текст: Анна Левченко


- Як створюватиметься резерв?

- Для створення резерву медпрацівників для роботи на деокупованих територіях запрацює електронна система. МОЗ у взаємодії з партнерами працює над створенням кадрового резерву працівників сфери охорони здоров’я для роботи на майбутніх деокупованих територіях. Користувачами стануть медпрацівники, зареєстровані у ній і зараховані до резерву. Кожен медик матиме особистий кабінет, тобто профіль, за допомогою якого зможе обмінюватися документами та інформацією з іншими користувачами.

Система взаємодіятиме з іншими інформаційними системами та державними електронними інформаційними ресурсами, зокрема з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Єдиною державною електронною базою з питань освіти - для отримання відомостей про фаховість медпрацівників.

У системі також міститиметься інформація про потребу в працівниках, зокрема в Автономній Республіці Крим, м. Севастополь, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях тощо.

Попри те, що МОЗ нині формує резерв медиків для роботи на деокупованих територіях, вже показала свою ефективність система відряджень на прифронтові території. Ми відряджаємо медичних працівників на два-чотири тижні з ротацією. Зібрали усіх охочих з усіх регіонів країни. Це понад 1 тис. працівників, які виявили бажання їхати на деокуповані та прифронтові території та допомагати своїм колегам.

Так, для підсилення лікарень у Херсонській та Миколаївській областях вже було залучено 196 медиків-добровольців. Найбільше медиків працювали або й досі працюють на Херсонщині – 146 осіб, ще 48 – на Миколаївщині.

А нещодавно медиків почали залучати й для медзакладів Запорізької області. До речі, проект досі реалізується за підтримки ВООЗ.

Невдовзі все це працюватиме через залучення інформаційної системи "Резерв працівників сфери охорони здоров’я для роботи на деокупованих територіях України".

Приємно, що глава Мінреінтеграції назвала МОЗ серед лідерів у питанні формування кадрового резерву.


- Наскільки добровільно? За рахунок кого?

- Абсолютно добровільно. Є така гарна фраза: не замість кого, а разом з ким. Усі бажаючі медики зможуть зареєструватися в системі на добровільній основі і будуть зараховані до резерву. Для цього достатньо мати документи, що підтверджують професійну компетентність працівника сфери охорони здоров'я, а саме:

- копію документа про освіту (в разі відсутності інформації про нього в Єдиній державній електронній базі з питань освіти);

- копію сертифіката спеціаліста (лікаря-спеціаліста, провізора-спеціаліста тощо);

- копію посвідчення про присвоєння/підтвердження відповідної кваліфікаційної категорії (за наявності).


- Чи будуть намагатися повертати медиків, які виїхали й вже працевлаштувалися в інших містах?

- Це добровільна участь. Чи переїзд-повернення під власну відповідальність.

На початку війни було створено Портал вакансій для пошуку роботи для внутрішньо переміщених осіб. Йому вже півтора роки. Відомо, що за понад рік існування порталу вакансій для медиків надійшло понад дві тисячі пропозицій. На вебресурсі можна ознайомитися з усіма можливими опціями працевлаштування, додатковими перевагами та можливостями, щоб знайти роботу за своїм запитом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ми вивчаємо практики спеціальних економічних зон у різних країнах, а також співпрацюємо з потенційними інвесторами - мер Миколаєва

Звучить це, м'яко кажучи, як диверсія – голова правління "Української біржі" щодо пропозиції регулятора здати ліцензію

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

Кожен обмін полоненими дає нову інформацію і надію рідним - Уповноважений з питань зниклих безвісти

Допоки Україна потребуватиме гуманітарної допомоги внаслідок жорстокої війни з боку Росії, ми будемо з вами - директор з питань сусідства Генерального директорату ЄК з гуманітарної допомоги

Михайло Бакуненко: Заборона експорту газу, ігнорування законодавства та відчуження бізнесу – сьогодення галузі в Україні

Нам завжди не вистачає коштів, бо ми постійно розвиваємося – керуючий партнер "ТК-Домашній текстиль"

"Укренерго" готове сприяти розвитку власної генерації промспоживачами - глава компанії

Ми можемо вдосконалювати діагностику за допомогою ШІ –  завідувач відділу Інституту ім. Філатова

Глава МВС: В Україні запрацює державний реєстр територій, забруднених вибухонебезпечними предметами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА