08:12 14.08.2020

Компанія "Метінвесту" розіслала пропозиції про викуп акцій у міноритаріїв "Запоріжвогнетриву" за процедурою squeeze-out за 20 грн кожна

3 хв читати
Компанія "Метінвесту" розіслала пропозиції про викуп акцій у міноритаріїв "Запоріжвогнетриву" за процедурою squeeze-out за 20 грн кожна

Кіпрська Barlenco Ltd., афільована з найбільшою українською гірничо-металургійною групою "Метінвест", відповідно до закону "Про акціонерні товариства", направила міноритарним акціонерам ПрАТ "Запоріжвогнетрив", найбільшого в Україні підприємства з виробництва вогнетривів, безвідкличні пропозиції про примусовий викуп акцій (squeeze-out) за ціною 20 грн за кожну при їх номінальної вартості 13 грн.

Згідно з офіційною інформацією ПрАТ у системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), "Запоріжвогнетрив" 12 серпня поточного року отримав повідомлення від Barlenco Ltd про публічну безвідкличну вимогу про придбання акцій у всіх (міноритарних - ІФ) акціонерів.

При цьому уточнюється, що Barlenco Ltd об'єднує групу акціонерів, що сумарно володіють 95,009040% акцій ПрАТ "Запоріжвогнетрив".

Також уточнюється, що акції купуються за ціною 20 грн кожна, при їх номінальній вартості 13 грн, а за ринковим станом на 2 липня 2020 року - 19,6 грн кожна.

Як повідомлялося, Barlenco Ltd 6 липня 2020 року відповідно до закону "Про акціонерні товариства" заявила про намір скористатися правом на примусовий викуп акцій (squeeze-out) у міноритаріїв ПрАТ "Запоріжвогнетрив". До того "Запоріжвогнетрив" 6 липня отримав повідомлення від акціонерів про досягнення домінуючого контрольного пакета акцій ПрАТ, яке сталося 3 липня 2020р.

"Між компанією Metinvest B.V., ПАТ "Запорізький металургійний комбінат "Запоріжсталь" і компанією Barlenco Ltd. укладений договір, згідно з яким Barlenco Ltd. виступає суб'єктом реалізації прав, передбачених ст. 65 закону "Про акціонерні товариства" для заяви вимоги (про викуп акцій міноритаріїв - ІФ)", - констатувалося тоді в повідомленні.

Згідно з документом, Metinvest B.V. (Нідерланди) до досягнення домінуючого контрольного пакета акцій товариства належало 2 млн 650,697 тис. од. акцій, що складало 45,385539% від загальної кількості акцій (статутного капіталу) "Запоріжвогнетриву", меткомбінату "Запоріжсталь" - 2 млн 874,068 тис. од. акцій (49,210123% КК), кіпрська компанія Barlenco Ltd. не мала акцій підприємства.

Після набуття статусу власника домінуючого пакету акцій частки Metinvest B.V. і "Запоріжсталі" збереглися такими самими (2 млн 650,697 тис. од. акцій, або 45,385539%, і 2 млн 874,068 тис. од. акцій, або 49,210123% відповідно). При цьому Barlenco Ltd. стала власником 24,143 тис. од. акцій, що становить 0,413379% КК.

Нині в сукупності групі "Метінвест" прямо і опосередковано належить 95,009040% акцій ПрАТ "Запоріжвогнетрив".

При цьому уточнювалося, що найвища ціна акції, за якою заявник вимоги, його афілійовані особи або треті особи, що діють спільно з ним, купували акції ПрАТ протягом 12 місяців, що передують даті придбання домінуючого контрольного пакета акцій - 20 грн за одну просту іменну акцію ПрАТ "Запоріжвогнетрив".

У групі "Метінвест" тоді агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердили плани про викуп акцій у міноритаріїв.

У 2017 році Україна імплементувала вимоги Директив ЄС в частині реформи фондового ринку, прийнявши зміни до закону "Про акціонерні товариства", які почали діяти 4 червня 2017 року і законодавчо закріпили механізми виведення з обігу на фондових біржах паперів квазі-громадських організацій підприємств, зокрема через squeeze-out і sell-out.

Squeeze-out передбачає право особи (осіб, що діють спільно), яка стала власником 95% акцій і більше, здійснювати примусовий викуп акцій у міноритарних акціонерів.

"Метінвест" є вертикально інтегрованою гірничодобувною групою компаній. Його основні акціонери - група СКМ (71,24%) і "Смарт-холдинг" (23,76%), які спільно керують компанією.

ТОВ "Метінвест Холдинг" - керуюча компанія групи "Метінвест".

"Запоріжвогнетрив" - найбільше в Україні підприємство з виробництва вогнетривких виробів і матеріалів високої якості. Виробляє шамотні, муллітокремнеземні, муллітові, муллітокорундові, періклазові, періклазохромітові вироби, карбідокремнієві електронагрівачі і неформовані вогнетривкі матеріали. Продукція підприємства широко використовується в Україні, а також в країнах СНД, Європи, Азії та Африки.

"Запоріжвогнетрив" за підсумками роботи в 2018 році наростив чистий прибуток на 52,7% у порівнянні з попереднім роком - до 97,580 млн грн з 63,884 млн грн, нерозподілений прибуток до кінця 2018 року становив 184,843 млн грн. Дані за 2019 рік не оприлюднювалися.

Статутний капітал ПАТ "Запоріжвогнетриву" становить 75 млн 925,2 тис. грн, номінал акції - 13 грн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

"Датагруп-Воля" протягом трьох років інвестує понад мільярд грн у розвиток GPON - Шелемба

"Укрнафта" запрошує інвесторів на конкурс із відновлення 20 свердловин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА