14:18 26.09.2018

Нацагентство із закупівлі лікзасобів буде створено до кінця року, воно розпочне роботу з програми Глобального фонду

3 хв читати
Нацагентство із закупівлі лікзасобів буде створено до кінця року, воно розпочне роботу з програми Глобального фонду

Національне закупівельне агентство (НЗА), яке в рамках реформування механізму закупівель ліків, планується створити до кінця 2018 року, розпочне свою пілотну роботу з придбання медикаментів і медвиробів для виконання програми Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Відповідний проект розпорядження про внесення змін до концепції реформування механізму закупівель було затверджено на засіданні уряду в середу.

"Цього року ми створимо агентство із закупівлі. Також ми плануємо в 2018 році розпочати його розвиток із закупівель за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом туберкульозом та малярією", - повідомила заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина під час засідання уряду.

Розпорядженням Кабінет Міністрів України також продовжив терміни реалізації концепції до 31 грудня 2021 року, таким чином, узгодивши їх із термінами реформування системи фінансування медичної допомоги. Спочатку реалізацію концепції щодо реформи закупівель було розраховано до 2019 року.

"Нам дуже важливо, щоб реформу системи закупівель лікарських засобів було синхронізовано з реформою фінансування системи медицини", - наголосила О.Стефанишина, зазначивши також, що до кінця року буде завершено формування дорожньої карти змін.

У першу чергу НЗА займатиметься закупівлею лікзасобів за пріоритетними напрямами - вакцин, препаратів від інфекційних захворювань, дорогих патентованих ліків. Крім того, агентство також збиратиме замовлення областей для їх агрегації та отримання оптимальних умов закупівлі у постачальників.

Міністерство охорони здоров'я України працює над наданням НЗА можливостей, які дали б йому здійснювати закупівлі також ефективно, як роблять це наразі міжнародні організації.

Заступник міністра також нагадала, що з наступного року програма реімбурсації "Доступні ліки" фінансуватиметься Національною службою здоров'я України (НСЗУ).

"Поступово НСЗУ перебиратиме на себе реімбурсації все більшої кількості лікарських засобів. У 2020-2021 році ми плануємо завершити цю реформу (закупівель - ІФ). Також велику частину лікарських засобів буде включено у вартість медичної послуги (після старту реформи "вторинки" - ІФ)", - сказала вона, наголосивши, що після цього у медзакладів з'явиться мотивація економніше та раціональніше підходити до закупівлі препаратів та ВМП.

Для цього Міністерство охорони здоров'я планує запустити на базі ProZorro електронні каталоги, за якими медичний заклад зможе самостійно й оперативно закуповувати лікарські засоби, в разі відсутності необхідності вдатися до допомоги НЗА.

У свою чергу перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, коментуючи роботу над удосконаленням закупівельного механізму зазначив, що наразі МЕРТ, МОЗ та Антимонопольний комітет України (АМКУ) завершують розробку рекомендацій із методології закупівлі лікзасобів і ВМП за принципом "один препарат один лот". Упровадження цього принципу дасть змогу медзакладам, більш прозоро здійснювати закупівлі.

Як повідомлялося, 23 серпня 2017 року Кабмін затвердив концепцію реформування системи закупівель лікарських засобів, що передбачає створення Національного закупівельного агентства, яке здійснюватиме закупівлю препаратів і виробів медичного призначення (ВМП) на національному та місцевому рівні.

Наразі міжнародні організації - Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Програма розвитку ООН (ПРООН, UNDP) і британське закупівельне агентство Crown Agents, які в 2015 році Україна залучила для закупівлі медичних товарів і препаратів, займаються забезпеченням 40 державних програм (близько 500 медикаментів і 700 виробів медпризначення).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА