11:27 24.04.2019

Мусій упевнений у непотрібності НСЗУ

3 хв читати
Мусій упевнений у непотрібності НСЗУ

Для реалізації змін у системі охорони здоров'я не потрібна Національна служба здоров'я України (НСЗУ), держзакупівлями ліків має займатися національне агентство, підпорядковане безпосередньо Кабміну, вважає заступник голови комітету з охорони здоров'я Олег Мусій.

"Я вважаю, що НСЗУ абсолютно зайва структура, всі її функції та обов'язки може виконувати МОЗ", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи перспективи продовження реформування системи охорони здоров'я після інавгурації новообраного президента України.

Водночас, за словами О.Мусія, в рамках змін у системі охорони здоров'я необхідно створити національне закупівельне агентство, яке закуповувало б ліки за рахунок держбюджету.

При цьому депутат заявив, що держпідприємство "Медичні закупівлі України" (МЗУ) фактично не існує. "Якщо це підприємство створено, то чому міжнародні закупівлі продовжили? Воно мало бути створено рік тому, але воно не зафункціонувало. Чому міжнародні закупівлі тривають, чому гроші і в цьому році виводяться за кордон? Я вважаю, що НСЗУ - зайва структура, а міжнародні закупівлі має бути передано державному закупівельному агентству, яке потрібно вивести з-під МОЗ та підпорядкувати безпосередньо Кабміну або МЕРТ. Закупівлі не мають бути функцією МОЗ взагалі. МОЗ не має стосуватися жодним чином грошей і закупівель", - сказав він.

При цьому О.Мусій назвав "фіктивною реформою" проведені зміни в наданні медичної допомоги на первинному рівні.

Водночас він вважає, що "декларації, укладені з лікарями первинної ланки, розривати не потрібно".

"Безумовно, декларації залишаться і в майбутньому. Я думаю, що цього року має бути затверджено державну політику у сфері охорони здоров'я і нове бачення (реформи - ІФ) 2020 року", - сказав він.

На думку О.Мусія, потрібно відмовитися від змін на рівні амбулаторної медичної допомоги, які мають розпочатися з 1 липня 2019 року. "Це абсолютно непотрібно. На амбулаторному рівні потрібно залишити фінансування. Вторинний і третинний рівень не потрібно чіпати доти, доки не ухвалено закон про основи державної політики охорони здоров'я і доки не ухвалено закон про організацію медичного обслуговування, де чітко написано, як і що має функціонувати від медзакладів до екстреної медичної допомоги", - сказав він.

Водночас О.Мусій не зміг спрогнозувати, як парламентський комітет взаємодіятиме з новообраним президентом. "Я навіть не знаю, до нас за консультаціями і з пропозиціями ніхто не звертався", - сказав він.

При цьому О.Мусій зазначив, що експертну допомогу і консультації щодо необхідних змін у системі охорони здоров'я новообраний президент за бажання може отримати від експертів Українського медичного експертного співтовариства і Всеукраїнського лікарського товариства, які мають свої схвалені комітетом з охорони здоров'я напрацювання законопроектів і нормативних актів щодо медреформи.

При цьому О.Мусій вважає, що медреформа на вторинному і третинному рівні має будуватися на принципі оплати за конкретну медпослугу, а на первинному рівні - передоплати за пацієнта.

"На "первинці" має бути подушне фінансування. Жодні гроші за пацієнтом не ходять, гроші мають давати заздалегідь. Це називається подушне фінансування - за людину, не пацієнта, тому що я - здорова людина, але за мною теж йдуть гроші. Здорові люди теж отримують кошти", - сказав депутат.

О.Мусій зазначив, що принцип оплати за надані медпослуги "буде збережено у будь-якому разі".

Він також висловив сумнів "щодо консультантів з охорони здоров'я в команді В.Зеленського. "Доктор Комаровський прекрасний педіатр і прекрасна людина, але з нього, напевно, дуже поганий організатор і керівник охорони здоров'я. Управляти системами охорони здоров'я мають фахівці, якщо знову неспеціаліст управлятиме системою, то ми матимемо "ефект Супрун", безлад породжуватиметься нерозумінням управлінських процесів в охороні здоров'я. Євген Комаровський міг би бути ідеальним комунікатором між першою особою або першими особами держави і населенням", - сказав він.

"Якби Зеленський залучив кілька джерел інформування і кілька профільних експертів із різних сторін, це було б правильно, щоб об'єктивно сформувати його розуміння і точку зору щодо того, що взагалі відбувається в медицині", - сказав О.Мусій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА