10:43 26.11.2019

Скалецька вважає зміни в системі охорони здоров'я незворотними, пацієнти не згодні

3 хв читати
Скалецька вважає зміни в системі охорони здоров'я незворотними, пацієнти не згодні

Зміни в системі охорони здоров'я незворотні, трансформація системи триватиме, вважає міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

"Трансформація системи охорони здоров'я - це одна з найважливіших реформ у країні, оскільки вперше ми будуємо систему, в центрі якої стоять потреби простих людей. Зміни невідворотні, й це непростий шлях для всіх. Адже ми робимо це вперше", - написала вона у Facebook у понеділок увечері, коментуючи заяву глави Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Олега Петренка про відставку.

При цьому міністр наголосила, що з повагою ставиться до його рішення.

"Я поважаю рішення Олега Петренка й дуже вдячна йому за ту роботу, яку він виконав, побудувавши й запустивши НСЗУ", - сказала вона.

Водночас Скалецька наголосила, що команда НСЗУ залишається і надалі працюватиме над трансформацією системи охорони здоров'я".

"Це найголовніше і найцінніше - фахівці, які вже працюють з закладами охорони здоров'я. Разом ми продовжуємо реалізовувати головну й незмінну цінність - забезпечити здоров'я українців", - сказала міністр.

У свою чергу екс-заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, який працював у Міністерстві охорони здоров'я в команді Уляни Супрун, вважає Петренка "ідеальною людиною для своєї посади, і це визнають по обидві сторони реформи".

"Те, що Олег написав про причини відставки, мене лякає - і суть написаного, і те, що Олег відкрито це написав, і те, що Олег після цього пішов. Досі сценарії успішного, хоча й дуже складного початку медреформи в лікарнях мені здавалися реальними. Тепер я не бачу для цього реальних передумов", - заявив він, при цьому відзначаючи наявність високих шансів на провал реформи.

Зі свого боку в одній із найбільших пацієнтських організації "100% життя" вважають відставку Петренка небезпечним і чітким сигналом загрози медреформі та системі охорони здоров'я країни загалом.

"У нас було достатньо часу для оцінки політики й цінності нової команди щодо призначень на ключові посади в Міністерстві охорони здоров'я осіб, які мали безпосередні зв'язки з фармацевтичним лобі, і осіб, пов'язаних із корупційними схемами. І вважаємо цю практику неприпустимою", - заявили в пацієнтській організації.

У ній вважають, що ситуацію з НСЗУ має взяти під контроль прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Пацієнти також заявили: "Відсьогодні функції громадського контролю щодо НСЗУ виконуватимуться з подвійною увагою".

Як повідомлялося, глава НСЗУ Олег Петренко в понеділок повідомив, що написав заяву про звільнення за власним бажанням.

За його словами, причиною такого рішення є "дуже різні фундаментальні цінності з командою, яка наразі працює над трансформацією системи охорони здоров'я".

Водночас він висловив переконання, що трансформацію системи вже не зупинити. "Зміни проросли на місцях, запустивши процеси й очікування на всіх рівнях системи. Головне ми точно зробили: дали зрозуміти, що реальні зміни можливі. Справжні. В інтересах споживачів медичних послуг і медичного персоналу", - сказав він, додавши, що наразі НСЗУ - "це жива структура з упровадженими і налаштованими процесами на всіх рівнях, з людським обличчям і натхненним серцем ... Це потужна команда справжніх професіоналів, які розробили першу в Україні програму медичних гарантій. І які здатні втілити її в життя в повному обсязі в 2020 році".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА