18:35 27.01.2021

Понад 50 позицій за держбюджет-2020 МЗУ закупило дорожче, ніж через міжнародні організації - Степанов

3 хв читати
Понад 50 позицій за держбюджет-2020 МЗУ закупило дорожче, ніж через міжнародні організації - Степанов

Понад 50 позицій за кошти державного бюджету 2020 року на загальну суму 136 млн грн держпідприємство "Медичні закупівлі України" (МЗУ) закупило дорожче, ніж ці позиції закуповувалися через міжнародні організації, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Понад 50 позицій закуплені держпідприємством за цінами вищими, ніж ціни через міжнародні організації, на загальну суму 136 млн грн. Це та різниця, коли вони фактично купували дорожче, ніж міжнародні організації", - сказав Степанов під час засідання парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування в середу.

Крім того, міністр повідомив, що МЗУ задекларували економію в розмірі майже 600 млн грн зі закупівель нових препаратів, які раніше не закуповувалися.

"Це економія від очікуваної вартості. Очікувані ціни, які розрахували на основі рішень самого ДП "МЗУ", розраховані орієнтовно", - сказав він.

Крім того, за словами Степанова, ще 307 млн грн економії МЗУ досягли завдяки зміні виробника продукції та закупівлі генеричних препаратів замість оригінальних.

"Різні виробники, різна якість, різна ціна... Також йдеться про купівлю генериків замість оригінальних препаратів у зв'язку із завершенням патентного захисту в 2020 році", - констатував він.

У свою чергу директор МЗУ Арсен Жумаділов наголосив: під час закупівель за бюджет-2020 держпідприємство неодноразово стикалося із затримками з боку Міністерства охорони здоров'я погодження необхідних рішень і документів.

"Ми не є єдиним суб'єктом централізованих закупівель. Насамперед таким суб'єктом є МОЗ. МОЗ каже, що техзавдання погоджує за три-чотири дні, а насправді це понад три тижні. МОЗ відповідає за погодження значних господарських зобов'язань, за погодження довідок про звільнення від ПДВ, які нам доводиться практично силою виривати з МОЗ, щоб не зривати постачання товарів", - повідомив він.

При цьому Жумаділов зазначив, що для ефективної закупівлі за кошти бюджету 2021 року МОЗ мало затвердити номенклатуру закупівель ще до 1 липня 2020 року, проте вона досі не затверджена. "Потреба, яка мала бути затверджена до 1 жовтня 2020 року, досі не зібрана", - сказав він.

Крім того, Жумаділов зазначив, що МЗУ протягом 2020 року зверталися до МОЗ із проханням визначити пріоритетність постачань лікарських засобів, однак не отримали такої інформації.

"За результатами 2020 року нами було поставлено 110 позицій лікарських засобів на суму майже 1,4 млрд грн. За більшістю цих позицій ми наразі отримуємо інформацію від регіонів про відсутність у них гострої потреби у цих постачаннях. У них у цих постачаннях взагалі немає потреби, вони від них відмовляються і проводять перерозподіл, щоб не бути отримувачами цих препаратів", - повідомив він.

Зі свого боку голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький наголосив на необхідності злагодженої роботи МОЗ та МЗУ. За його словами, комітет очікує висновків Рахункової палати України щодо закупівель за кошти держбюджету 2020 року.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА