14:56 18.03.2021

Фармакологічна компанія "Інтерхім" протестувала на антитіла до COVID-19 764 своїх співробітників

4 хв читати
Фармакологічна компанія "Інтерхім" протестувала на антитіла до COVID-19 764 своїх співробітників

Фармкомпанія ТДВ "Інтерхім" (Одеса) здійснила добровільне тестування на антитіла до COVID-19 у 764 своїх співробітників.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" генеральний директор компанії Анатолій Редер, під час дослідження позитивний результат було отримано у 240 осіб із 764 добровольців при тому, що офіційно в компанії COVID-19 було зареєстровано у 146 осіб із добровольців, що взяли участь у дослідженні.

За словами Редера, ще 40 осіб отримали негативний результат ІФА, незважаючи на те, що в анамнезі мали офіційно встановлений діагноз COVID-19.

Він наголосив, що за повторного лабораторного тестування саме цієї групи було встановлено, що 75,8% добровольців володіють антитілами IgG до спайкового (S) антигену.

"Отже, можна говорити про те, що реальна накопичувальна захворюваність у колективі становить майже 36,6%", - сказав він.

Редер зазначив, що метою дослідження було отримати чіткі цифри щодо кількості осіб, які перенесли захворювання, та їх оточення, зрозуміти яких заходів для подальшого захисту співробітників необхідно вжити.

Добровільне тестування передбачало лабораторний аналіз на наявність антитіл та анкетування, що дає змогу точніше трактувати отримані показники.

"Наша мета: показати статистично достовірну епідкартину в межах одного великого колективу й сформувати хоча б якусь підтверджену реальними показниками підставу для розуміння ситуації загалом у країні, оскільки тестували співробітників, що працюють у різних режимах і в різних містах України", - сказав він.

За інформацією Анатолія Редера, під час дослідження було виявлено, що, за даними анкетування, лише 20% людей із вікової групи старше 60 років мали COVID-19 в анамнезі, проте 40% цієї вікової категорії отримали позитивний результат ІФА на IgG. У віковій групі 18-34 років офіційно зареєстрована захворюваність становила 15%, а частота виявлення IgG у межах дослідження - 22%.

Водночас результати дослідження не показали достовірних відмінностей рівня захворюваності між когортами різного ступеня прихильності до карантинних заходів.

"Грубо кажучи, захворюваність приблизно однакова для тих, хто строго дотримувався дистанції і постійно носив маску на вулиці, для тих, хто одягав маску тільки там, де це обов'язково (магазини, транспорт тощо), і для тих, хто зазначив в анкеті, що не порушував маскового режиму", - сказав він.

Окрім того, дослідники не виявили залежності між частою захворюваністю на ГРВІ в період 2020-2021 року та захворюваністю на COVID-19.

Водночас 15% учасників без офіційно підтвердженого раніше COVID-19, але з позитивним результатом на IgG, зазначили, що в період 2020-2021 року у них був випадок ГРВІ тривалістю понад десять днів (який насправді виявився ковідом зі слабо вираженою симптоматикою).

"Найстійкіший і значущий зв'язок виявлено між захворюваністю і наявністю випадку COVID-19 у людини, що проживає разом із досліджуваним. У результаті дослідження COVID-19 встановлено у 63% опитаних, які попередньо підтвердили випадки захворювання у близьких, з якими вони проживають", - розповів Редер.

Водночас, за його словами, респонденти, які контактували із зараженим на роботі, але не мали хворих вдома, заражалися набагато рідше – лише 15%. А серед тих, хто, на їхню думку, не мав контакту з хворими ні вдома, ні на роботі, діагноз встановлено у 6%.

"Отже, найбільший потенціал поширення захворюваності (і водночас формування колективного імунітету) мають люди, які проживають разом із зараженими COVID-19. Найбільш благополучним можна вважати випадок, коли у людини негативний показник ПЛР й одночасно вона має в крові антитіла до вірусу", - сказав він.

Окрім того, Редер наголосив, що згідно з дослідженням, серед співробітників компанії, які приймають препарат "Аміксин" і близько контактували з хворими COVID-19, антитіла присутні у 59%. Серед тих, хто приймав для профілактики інші лікарські засоби або вітаміни, аналогічний показник становив майже 33%.

"Загалом в "Інтерхімі" зафіксовано 115 випадків спільного проживання із зараженими. Зі згаданих 115 співробітників не захворіли 35% (40 осіб). З цих 40 осіб (тісно контактували, але не хворіли) 28 отримали негативний результат ІФА на IgG (тобто не захворіли) і 12 перехворіли безсимптомно і непомітно для себе. Ні на що не натякаю, але всі 12 осіб приймали "Аміксин" із профілактичною метою", - резюмував Редер.

ТДВ "Інтерхім" - одне з провідних фармацевтичних підприємств країни.

Засноване в 1992 році, є розробником і виробником оригінальних лікарських препаратів Аміксин, Гідазепам, Левана, а також знеболювальних препаратів для важко- й онкохворих. Компанія є постачальником ліків за програмами Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

У 2016 році "Інтерхім" інвестував EUR50 млн у проект зі створення сучасного лабораторно-виробничого комплексу. В 2019 році підприємство сплатило понад 140 млн грн податків і зборів до державного бюджету України.

"Інтерхім" - член асоціації "Виробники ліків України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА