10:43 22.07.2021

В Уханьському інституті вірусології заперечують, що до кінця грудня 2019 року вивчали коронавірус або зберігали його

3 хв читати
В Уханьському інституті вірусології заперечують, що до кінця грудня 2019 року вивчали коронавірус або зберігали його

Уханьський інститут вірусології аж до кінця грудня 2019 року не займався вивченням коронавірусу SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, повідомляє у четвер видання The Global Times із посиланням на професора цієї інституції Юань Чжіміна.

"До 30 грудня 2019 року Уханьський інститут вірусології не мав справи, не зберігав і не вивчав новий коронавірус і ніколи не вигадував, конструював чи допускав витоку цього вірусу, сказав Юань Чжімін", - зазначає видання.

На прес-конференції він також сказав, що, незважаючи на повідомлення про серйозну хворобу трьох співробітників Уханьського інституту вірусології в 2019 році, ніхто так і не надав імена хворих, незважаючи на вимоги інституту. Він наголосив, що жоден зі співробітників та студентів інституту не заразився коронавірусом, а витоків із лабораторії з моменту її введення в експлуатацію у 2018 році не було.

У свою чергу глава китайської сторони у спільній команді експертів Китаю та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Лян Ваньнянь заявив, що фахівці вже дійшли висновку про крайню малоймовірність витоку коронавірусу з лабораторії, і необхідності в додатковому зборі інформації на місці подій немає.

"Якщо деякі країни вважають, що в цьому районі потрібно провести подальше розслідування, то його варто вести в лабораторіях, в яких ще не проводилися інспекції", - продовжив Лян Ваньнянь.

Раніше у четвер заступник голови Держкомітету охорони здоров'я КНР Цзен Ісінь заявив, що Пекін не згоден із запропонованим ВООЗ планом, що передбачає другий етап вивчення походження COVID-19 у Китаї. За його словами, ця пропозиція містить "формулювання, які не поважають науку".

Цзен Ісінь додав, що в Уханьському інституті вірусології ніколи не працювали зі штучно створеними вірусами і не досліджували мутації, що змінюють функціонування генів.

У травні поточного року президент США Джо Байден наказав американським спецслужбам у найближчі три місяці доповісти про те, чи з'явився вірус COVID-19 у Китаї вперше від тварини, чи в результаті лабораторної витоку.

Пізніше глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус на саміті "великої сімки" заявив, що не виключає версію лабораторної витоку COVID-19, і Китай має допомогти у розслідуванні джерела вірусу.

Посол КНР у Росії Чжан Ханьхуей на прес-коференції минулої середи назвав "сміхотворними" підключення до вивчення питання про походження вірусу не науковців, а співробітників американської розвідки. Він також повідомив, що Вашингтон останнім часом активізував тиск на ВООЗ та її генерального директора з цієї проблеми.

Група експертів ВООЗ раніше відвідала Уханьський інститут вірусології. У доповіді про результати відвідування було зроблено висновок, що витік вірусів із лабораторії інституту "вкрай малоймовірний".

Велика Британія та США вкрай критично поставилися до цього, заявивши, що Китай навмисно відмовив експертам у доступі до даних і зразків.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА