14:34 27.08.2021

Професійні лікарські асоціації мають висловити свою позицію щодо вакцинації від COVID-19 і публічно закликати вакцинуватися - голова НТГЕІ

2 хв читати
Професійні лікарські асоціації мають висловити свою позицію щодо вакцинації від COVID-19 і публічно закликати вакцинуватися - голова НТГЕІ

Професійні лікарські асоціації мають оприлюднити свою позицію щодо вакцинації від COVID-19 і публічно закликати громадян вакцинуватися, вважає голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій.

"Якщо ми говоримо про вакцинацію людей із серйозними супутніми захворюваннями, то тут постає питання професійних асоціацій. Чому не проблема знайти позицію та рекомендації професійних асоціацій, наприклад, європейських, ізраїльських чи канадських онкологів чи ендокринологів, а позиції наших онкологів, ендокринологів, гінекологів, кардіологів, ревматологів немає. Професійні асоціації в цьому плані неактивні. Якби вони висловили свою позицію і за прикладом закордонних колег підтримали вакцинацію, це було б додатковим поштовхом для того, щоб лікарі не відмовляли від вакцинації", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Лапій зазначив, що лікарі на вторинному-третинному рівні медичної допомоги часто відмовляють своїх пацієнтів від вакцинації від COVID-19.

"Коли на "вторинці" людина літнього віку звертається до лікаря-спеціаліста й запитує його думку про вакцинацію, наприклад, якщо у мене онко, чи потрібно мені вакцинуватися, то лікар, як правило, каже: у вас онко, навіщо вам ще й навантажуватися вакцинацією? Те саме з вагітними, з кардіопацієнтами, з діабетиками, з іншими захворюваннями. Ми бачимо, що є бар'єр серед медичних працівників, коли люди готові вакцинуватися, а лікарі їх відмовляють", - сказав він.

На думку Лапія, подолати такий бар'єр може ширший доступ до вакцинації та формування культурного середовища з вакцинованих людей. "Давайте робити пункти біля базарів, магазинів. Працюватиме правило культурного середовища: коли всі навколо вакциновані, то людині легше прийняти рішення про вакцинацію", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА