19:50 29.11.2021

МОЗ розглядає рекомендації НТГЕІ щодо застосування бустерної дози ковідної вакцини для громадян, які виїжджають до країн, де вона необхідна

3 хв читати
МОЗ розглядає рекомендації НТГЕІ щодо застосування бустерної дози ковідної вакцини для громадян, які виїжджають до країн, де вона необхідна

Міністерство охорони здоров'я розглядає рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) щодо застосування додаткової/бустерної дози вакцини проти COVID-19 для громадян, які виїжджають до країн, де така доза необхідна.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в МОЗ, НТГЕІ вже надала рекомендації щодо введення додаткових та бустерних доз вакцин проти COVID-19, де визначає терміни та поняття "додаткова" (третя доза для дводозних схем вакцинації, друга доза - для однодозної схеми вакцинації) та "ревакцинальна (бустерна)" дози.

Під ревакцинальною (бустерною) дозою розуміють дозу, яку вводять для посилення імунної відповіді/ефективності вакцини, що згасає з плином часу, а додаткова доза – це доза, яку вводять для досягнення кращого захисту у осіб, які за станом здоров'я (наприклад імуноскопрометовані особи), мають нижчу ефективність вакцин проти ефективності вакцини у загальної популяції.

Отже, НТГЕІ рекомендує введення додаткової дози вакцини для осіб із первинними або набутими імунодефіцитними станами до моменту вакцинації, осіб, що перебувають на імуносупресивній або імуномодулюючій терапії під час вакцинації, осіб із хронічним імуноопосередкованим запальним захворюванням, які отримували високі дози стероїдів (що еквівалентно > 40 мг преднізолону за добу тривалістю понад тиждень) через якусь причину за місяць до вакцинації.

Крім того, НТГЕІ рекомендує застосовувати додаткову/ревакцинальну дозу для людей, які планують їхати до країн, де є вимога наявності такої додаткової/ревакцинальної дози.

У МОЗ також наголосили, що НТГЕІ рекомендує додаткову дозу для людей віком від 60 років, які отримали повний курс щеплення, але не раніше ніж через 28 днів після отримання другої дози вакцини.

"Введення ревакцинальної (бустерної) дози для всіх НТГЕІ поки що не рекомендує. Водночас наголошує на важливості для окремих груп ризику (медичні працівники, працівники будинків інтернатного типу) отримати ревакцинальну дозу щонайменше через шість місяців після первинної вакцинації проти COVID-19. Під час вибору вакцини для проведення ревакцинації проти COVID-19 рекомендують надавати перевагу вакцині на платформі мРНК", - наголосили у МОЗ.

МОЗ також розглядає можливість проведення повного курсу ревакцинації у 2022 році для тих, хто отримав базовий курс щеплення (дві дози дводозної вакцини або одну дозу однодозної) у 2021 році.

"У разі ухвалення відповідного рішення МОЗ повідомить усі деталі, зокрема про використання тих чи інших типів вакцин, отримання документів про проведення щеплень", - повідомили в МОЗ.

Окрім того, у МОЗ повідомили, що МЗС України у співпраці з МОЗ та Мінцифри проводить переговори з країнами про взаємне визнання міжнародних документів щодо вакцинації проти COVID-19, зокрема за наявності паперового Міжнародного свідоцтва про вакцинацію.

Нині в Україні застосовують чотири вакцини проти COVID-19: AstraZeneca, CoronaVac/Sinovac-Biotech, Moderna та Comirnaty/Pfizer-BioNTech. Усі вони, згідно з інструкцією, потребують дводозного введення для досягнення найкращої імунної відповіді організму. Про ефективність вакцин можна прочитати на сайті МОЗ.

Україна постійно стежить та вивчає міжнародний досвід, зокрема результати досліджень схем введення вакцини, ревакцинації, введення додаткових/бустерних доз.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА