14:45 13.12.2012

Ніхто в Європарламенті не висловився проти угоди про асоціацію з Україною

3 хв читати

В Європейському парламенті не пролунало жодного голосу проти підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС. Голоси розділилися лише на тих, хто виступає за підписання документа без зволікання, і тих, хто говорить про виконання українським урядом озвучених раніше Радою ЄС умов.

Зокрема, під час пленарного засідання Європейського парламенту в середу в Страсбурзі, на якому обговорювалося українське питання, представник групи Європейської народної партії, яка, як відомо, займає найбільш критичну позицію щодо подій в Україні, Елмар Брок (Elmar Brok) заявив, що Європейський парламент "може дати чіткий сигнал".

"Абсолютно очевидно, що це в інтересах Європи та українського народу, щоб наші відносини покращувалися, ці відносини мають зміцнюватися. Це - економічний та стратегічний інтерес народу, і ми відкриті до цієї можливості. Ми маємо показати українцям, що ми хочемо поліпшення відносин", - заявив він.

Згадавши проблеми під час виборів, перебування у в'язниці Юлії Тимошенко, яку, на переконання Е.Брока, має бути звільнено, політик зазначив, що ЄС та Україна мають співпрацювати для досягнення прогресу. За його словами, якщо буде досягнуто прогресу щодо наявних проблем, "ми можемо в листопаді 2013 року у Вільнюсі підписати угоду про асоціацію".

Інший представник ЄНП Мікаель Галер (Michael Gahler) також заявив, що підписання угоди про асоціацію це - "не амбітний порядок денний, але має бути політичне бажання українського керівництва" зробити все, щоб документ було підписано.

Представник групи соціалістів Лібор Ручек (Libor Rouchek) у своєму виступі наголосив, що ще раніше Європа визнала, що Україна - європейська країна. "Це - причина, з якої ми просуваємося вперед щодо угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Але є дві проблеми, які стоять на шляху підписання", - сказав політик.

При цьому він зазначив, що першою проблемою є справа Юлії Тимошенко. "Ми хотіли б закликати українську владу разом із посланцем Європейського парламенту Александром Квасневським знайти справедливе рішення цієї справи, і ми закликаємо український уряд поважати рішення Європейського суду з прав людини", - наголосив Л.Ручек.

Другою проблемою він назвав минулі вибори, в яких "був прогрес, але були й кроки назад". У зв'язку з цим Л.Ручек висловив сподівання, що українське керівництво імплементує рекомендації ОБСЄ/БДІПЛ.

"Ми хотіли б підписати угоду про асоціацію у Вільнюсі (під час саміту Східного партнерства - ІФ) це найпізніше, але м'яч на українській стороні", - підсумовує представник соціалістів.

Представник консерваторів Павел Коваль (Pawel Kowal) закликав європейську сторону не втрачати часу. "Цього року не було саміту з Україною, але були два саміти з Росією. Наші партнери - це громадянське суспільство, неурядові організації, церкви. У нас немає права сказати їм "ні", і щоб вони чекали. Давайте підпишемо угоду про асоціацію якнайшвидше", - заявив політик.

Інші промовці також порушили перелічені вище проблеми й закликали українське керівництво "усунути бар'єри", які існують для підписання угоди про асоціацію.

Нова заява пролунала у зв'язку з проходженням до парламенту партії "Свобода". Так, представник соціалістів Крістіан Вігенін (Kristian Vigenin), назвавши цю політичну силу крайньою націоналістичною та антисемітською, заявив, що "будь-яку співпрацю зі "Свободою" має бути виключено".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

Президент США підписав закон про заборону імпорту урану з Росії, повідомляє Білий дім

Зеленський - Блінкену: Потрібно доставити військову допомогу в Україну якнайшвидше, насамперед ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА