13:18 22.12.2012

Обвинувачення Тимошенко у справі Щербаня прокуратура готова пред'явити за показаннями свідків - Кузьмін

2 хв читати

Генпрокуратура готова висунути обвинувачення екс-прем'єру України Юлії Тимошенко у справі про вбивство депутата Євгена Щербаня, ґрунтуючись на показаннях свідків, зазначає перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін.

"Слідча група Генеральної прокуратури має достатньо доказів для того, щоб висунути обвинувачення. Є кілька свідків, допитаних нашими слідчими, які прямо вказують на екс-прем'єра як на особу, причетну до цих злочинів, як на особу, яка замовила це вбивство й фінансувала його. Кілька свідків, допитаних у цій справі, прямо вказали на неї (Ю.Тимошенко) та екс-прем'єра України Лазаренка", - сказав перший заступник генпрокурора у п'ятницю в ефірі програми "Шустер Live".

Р.Кузьмін наголосив: "Саме ці факти українська прокуратура перевіряє під час слідства й саме за цими фактами ми маємо намір пред'явити обвинувачення екс-прем'єру".

Прокуратура поки що не може поспілкуватися з екс-прем'єром для висунення їй обвинувачення у справі про вбивство Є.Щербаня через хворобу екс-прем'єра.

Також перший заступник генпрокурора розповів, що 21 грудня звернувся до Міністерства закордонних справ України "для сприяння в отриманні одноразової візи" для участі в молитовному сніданку за участю президента США Барака Обами.

Р.Кузьмін також пояснив, що лист, адресований ним Б.Обамі, він написав як чиновник, котрий має право звернутися до президента іншої держави. А рішення написати Б.Обамі він прийняв самостійно.

Як повідомлялося, перший заступник генпрокурора звернувся з офіційним листом до глави американської держави з проханням сприяти в розслідуванні вбивства Є.Щербаня, повідомивши президенту США, що група американських лобістів перешкоджає проведенню допитів свідків у справі про вбивство народного депутата.

Крім того, в листі президентові США Р.Кузьмін заявив, що 19 жовтня 2012 року посол Дж.Теффт повідомив йому про анулювання його багаторазової п'ятирічної візи до США без пояснення причин. 10 грудня Дж.Теффт публічно підтвердив, що візу Р.Кузьміна справді анульовано, й пояснив це нормами американського законодавства.

Члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Є.Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після його прибуття з Москви. Злочинці зникли з місця події в автомобілі. Є.Щербань, його дружина та механік померли внаслідок отриманих поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Є.Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань, на прес-конференції 4 квітня 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Ю.Тимошенко та Павла Лазаренка до вбивства його батька.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА