12:16 28.01.2013

Жириновський про пред'явлений Україні борг за недобір газу: Всі за все платять

3 хв читати
Жириновський про пред'явлений Україні борг за недобір газу: Всі за все платять

Керівник фракції ЛДПР у Державній Думі Російської Федерації Володимир Жириновський вважає, що не можна говорити про безкоштовні постачання енергоносіїв, і що тези про те, що "хтось когось годує" уже в минулому.

"Говорити про те, щоб отримувати газ безкоштовно - цього не можна. Всі за все платять", - сказав В.Жириновський на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" на тему: "Росія - Україна: розважливе євросусідство або слов'янський альянс?" у понеділок.

Він додав, що радянська ідеологія про те, що "хтось когось годує" уже в минулому. "Торгівля окремо! Навіть родичам допомагати не треба!", - заявив він.

В.Жириновський також зазначив, що в нинішній ситуації Росія не тисне на Україну, а виконує укладений раніше договір і хоче, щоб цей договір виконувала й Україна.

"Укладається угода - потрібно виконувати, не виходить - потрібно іншу укладати", - зазначив В.Жириновський.

Як повідомлялося, російський "Газпром" виставив НАК "Нафтогаз України" рахунок на суму близько $7 млрд за недобір природного газу в 2012 році. Водночас у держхолдингу знову наголосили, що компанія в повному обсязі оплатила отриманий від російської компанії газ за раніше виставленими рахунками. При цьому "Нафтогаз України" неодноразово повідомляв російській компанії про намір знизити закупівлі природного газу в 2012 році.

Україна у 2012 році скоротила імпорт природного газу на 26,5% (на 11 млрд 863,9 млн куб. м) порівняно з 2011 роком - до 32 млрд 939,3 млн куб. м. Практично весь цей обсяг газу імпортовано з Росії НАК "Нафтогаз України" та підконтрольною Дмитру Фірташу OstChem Holdіng Lіmіted (Кіпр).

"Нафтогаз України" імпортував минулого року 24,9 млрд куб. м російського газу за контрактом із "Газпромом" і близько 55 млн куб. м за реверсною схемою відповідно до контракту з RWE (Німеччина).

Тим часом, згідно з чинним контрактом від 19 січня 2009 року, "Нафтогаз" мав купити 52 млрд куб. м газу, мінімальні зобов'язання (take-or-pay) становлять 41,6 млрд куб. м. Контракт також передбачає зниження за домовленістю сторін контрактного обсягу закупівлі газу максимум на 20%, при цьому така угода має бути укладена не пізніше, ніж за шість місяців до початку року постачання.

"Нафтогаз" проводив переговори з "Газпромом" про зниження мінімального обов'язкового обсягу закупівлі до 27 млрд куб. м газу на рік через його високу ціну, проте сторони не дійшли згоди.

Контракт 2009 року не задовольняє українську сторону, яка домагається перегляду цінових параметрів контракту. В цьому зв'язку український держхолдинг має намір знижувати закупівлі російського енергоресурсу та з листопада почав використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному напрямку для закупівель газу в Європі.

У 2010 році "Нафтогаз" отримав "знижку" в $100 на тисячу куб. м (обнулення російського експортного мита) в обмін на продовження перебування російського військового флоту в Криму.

Незважаючи на "знижку", ціна російського газу для України у 2011-2012 роках дорівнювала або була вищою за його вартість для деяких європейських країн, хоча "плече доставки" палива в Україну значно менше.

Так, закупівля газу в Європі наприкінці минулого року коштувала "Нафтогазу" дешевше, ніж у Росії. За даними Державної служби статистики, середня ціна природного газу, імпортованого в листопаді 2012 року НАК з Німеччини, становила $425 за 1 тис. куб. м, тоді як російський газ коштував держхолдингу близько $430.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА