12:07 03.04.2013

Кошулинський пропонує законодавчо передбачити два види місцевих референдумів - імперативний та консультативний

2 хв читати
Кошулинський пропонує законодавчо передбачити два види місцевих референдумів - імперативний та консультативний

Заступник голови Верховної Ради Руслан Кошулинський підготував низку поправок до ухваленого в першому читанні законопроекту "Про місцевий референдум".

Як повідомляє прес-служба віце-спікера в середу, Р.Кошулинський зазначає, що після ухвалення Верховною Радою наприкінці минулого року "антиконституційного закону "Про всеукраїнський референдум" у державі утворилася ситуація правового вакууму довкола інституту місцевого референдуму".

За словами Р.Кошулинського, "громадяни виявилися позбавленими закріпленого Конституцією права безпосередньої участі в управлінні та вирішенні питань територіальних громад".

Водночас віце-спікер нагадав, що у квітні 2011 року парламент ухвалив у першому читанні внесений Кабінетом Міністрів законопроект "Про місцевий референдум", який зазнав критики і з боку вітчизняних експертів та громадськості, і з боку європейських структур.

"Переконаний, що нині нова Верховна Рада України повинна врахувати всі демократичні напрацювання й ухвалити принципово новий закон, який відповідатиме вимогам часу та інтересам територіальних громад, а не буде черговим маніпулятивним інструментом", - наголосив він.

Р.Кошулинський повідомив, що відповідно до зауважень Венеціанської комісії та фахівців, він підготував низку поправок до ухваленого в першому читанні законопроекту "Про місцевий референдум". Зокрема, він пропонує передбачити два види місцевих референдумів - імперативний та консультативний, розширити перелік питань, які в обов'язковому порядку виносяться на місцевий референдум та встановити їх ліміт (максимум три), встановити необхідний відсоток явки громадян для легітимності імперативного референдуму на рівні 30%, а для консультативного - 20%.

Віце-спікер також повідомив, що виступає за зниження рівня адміністративного контролю за ініціюванням і підготовкою референдуму та забезпечення рівних можливостей прибічникам питання, винесеного на місцевий референдум, і їхнім опонентам.

Крім того, Р.Кошулинський відзначив необхідність розширення часових рамок діяльності офіційних спостерігачів. Віце-спікер переконаний, що слід зняти обмеження повноважень спостерігачів лише днем голосування, передбачивши можливість бути присутнім на всіх заходах із підготовки місцевого референдуму.

Р.Кошулинський підсумував, що "інститут місцевого референдуму має стати механізмом прямого народовладдя, що дозволяє стимулювати соціальну активність українців".

Політик ще раз нагадав, що в Україні на сьогодні немає якісного закону, який би регулював питання проведення місцевих референдумів, які по своїй сутті є доброю можливістю проаналізувати та обговорити проблемні питання громади. "Тому ми наполягаємо на максимально швидкому розгляді згаданого питання у сесійній залі", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА