12:32 15.04.2013

Місію Кокса-Квасневського необхідно продовжити - Кінах

3 хв читати
Місію Кокса-Квасневського необхідно продовжити - Кінах

З огляду на заявлені наміри України та Європейського Союзу підписати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі під час саміту Східного партнерства, місію Кокса-Квасневського доцільно пролонгувати, вважає народний депутат, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

"Ми розуміємо важливість виконання свого українського домашнього завдання, яке полягає у приведенні українського законодавства та норм життя у відповідність до демократичних стандартів, у вдосконалені принципів верховенства права й рівності всіх перед законом. Але від слушних порад спостережної місії від Європейського парламенту у складі дуже поважних осіб – колишніх президентів Польщі Александра Квасневського та Європарламенту Пета Кокса і в подальшому не відмовимося", - наводить прес-служба УСПП слова А.Кінаха.

Парламентар позитивно оцінив роботу своїх європейських колег, зазначивши, що їхню професійну думку з багатьох напрямів Україна вже врахувала.

"Ми дуже сподіваємося, що об’єктивні, на наш погляд, висновки місії Кокса-Квасневського про результати України в питанні підготовки до підписання угоди про створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом будуть донесені європарламентарям вже найближчим часом, зокрема під час засідання Європарламенту, яке заплановано на 18 квітня. Зокрема, пропонуємо продовжити роботу у такому ж форматі з тим, щоб на основі незворотності пришвидшити інтеграцію України в політичне, економічне світове та європейське співтовариство", - резюмував А.Кінах.

Як повідомлялося, доповідь спостережної місії Європейського парламенту екс-президентів Пета Кокса та Александра Квасневського обговорять у четвер, 18 квітня в Страсбурзі у рамках засідання Конференції президентів Європейського парламенту.

За підсумками дискусії буде ухвалено рішення щодо подальшої долі місії. Конференція президентів - робочий орган Європарламенту, що складається з президента, віце-президентів ЄП та президентів політичних груп.

Це - друга доповідь місії. Першу, яку так і не було оприлюднено, було представлено 2 жовтня минулого року.

У ЄП зазначають, що за майбутнє місії Кокса-Квасневського точиться жорстка боротьба - за припинення роботи місії висловлюються зелені (президент групи Ребека Хармс, Німеччина) та голова комітету з питань закордонних справ Елмар Брок (європейські народники, Німеччина). Водночас спостерігачі зазначають, що після помилування екс-глави МВС України Юрія Луценка в опонентів місії стало менше аргументів про те, що місію необхідно закрити через відсутність результатів. Саме з роботою П.Кокса та А.Квасневського пов'язують рішення президента України Віктора Януковича стосовно Ю.Луценка про помилування.

У зв'язку з цим також очікується, що й сама доповідь буде позитивною. Цей чинник як один із вирішальних для подальшого рішення щодо підписання угоди про асоціацію відзначають і європейські дипломати. У разі, якби доповідь була негативною, Європейській Комісії було б складно просуватися з цього питання.

Конференція президентів відбудеться в закритому режимі, і наразі не відомо, чи буде публічною доповідь місії, і чи вийдуть до преси учасники засідання.

Європейська Комісія має намір розглянути питання підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС у травні.

Як повідомлялося, в лютому керівництво Європейського парламенту не змогло ухвалити рішення щодо місії Кокса-Квасневського. Після тривалої дискусії лідери політичних груп, віце-президенти та президент Європейського парламенту висловилися за те, щоб знову обговорити питання роботи місії за два місяці.

Раніше очікувалося, що мандат місії буде продовжено до вільнюського саміту Східного партнерства, який заплановано на листопад цього року.

П.Кокс і А.Квасневський стали спостерігачами від Європейського парламенту щодо судових процесів над екс-прем'єром України Юлією Тимошенко й розпочали роботу 11 червня 2012 року. Відповідних домовленостей було досягнуто між прем'єр-міністром України Миколою Азаровим і президентом Європарламенту Мартіном Шульцем.

Пізніше їхній мандат розширили: крім справ Ю.Тимошенко, вони також спостерігали за справами екс-міністра внутрішніх справ Ю.Луценка й колишнього тимчасового виконувача обов'язків міністра оборони Валерія Іващенка. Роботу спостерігачів було призупинено на період парламентських виборів в Україні (жовтень 2012 року), після чого її було відновлено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА