10:24 16.05.2013

Регіонали пропонують розмежувати повноваження місцевих адміністрацій і Кабміну щодо передачі об'єктів - пам'яток архітектури

2 хв читати
Регіонали пропонують розмежувати повноваження місцевих адміністрацій і Кабміну щодо передачі об'єктів - пам'яток архітектури

У Верховній Раді зареєстровано проект закону №2993 "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для повернення культових споруд релігійним громадам", внесений народними депутатами Андрієм Деркачем, Дмитром Шенцевим, Сергієм Гриневецьким і Юрієм Мірошниченком (усі - фракція Партії регіонів).

На думку А.Деркача, законопроект відновлює історичну справедливість, повертаючи Церкві відібрані у неї при становленні радянської влади культові споруди.

"Кожен громадянин, відповідно до Конституції (ст.35, ч.1), має право на свободу віросповідання. Гарантія та механізми реалізації цього невід'ємного права людини передбачені в законі "Про свободу совісті та релігійні організації", в якому зафіксовано, що культові споруди та майно, що перебувають у держвласності, передаються організаціям, на балансі яких вони знаходяться, у безоплатне користування або повертаються у власність релігійних організацій безкоштовно", - цитує А.Деркача його прес-служба.

Депутат вважає, що ухвалення цього законопроекту сприятиме виконанню зобов'язань, узятих на себе Україною у зв'язку з членством у Раді Європи (відповідні рішення щодо необхідності повернення церковного майна ухвалила Парламентська Асамблея Ради Європи у 1995 і 2005 роках).

Екс-депутат Верховної Ради Василь Горбаль звернув увагу на те, що цей закон "покладе край спробам використання політиками юридичних прогалин законодавства для підняття рейтингу на міжконфесійних протистояннях".

"На жаль, деякі релігійні діячі плутають повернення церковного майна з "приватизацією", приплітають "газотранспортну систему" до українських національних святинь", - зазначив В.Горбаль.

У законопроекті розмежовані повноваження місцевих адміністрацій і Кабінету Міністрів з передачі об'єктів, що є пам'ятками архітектури, визначено механізм встановлення жорсткого контролю над використанням цих об'єктів за призначенням. Передбачено також узгодження з органами державної влади проведення ремонтних робіт і реконструкції.

Кабміну доручено у тримісячний термін вирішити питання щодо передачі об'єктів, розташованих у Кременецькому районі, Свято-Богоявленському жіночому монастирі Тернопільської єпархії і Почаївській Свято-Успенській Лаврі Української православної церкви (Московського патріархату), а об'єктів, розташованих у Києві, - Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічому монастирю) УПЦ (МП) без права відчуження та зміни призначення переданих об'єктів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА