14:42 30.05.2013

Екс-омбудсмен Карпачова сподівається почути в цьому році "приємні новини" про Тимошенко

3 хв читати

Перший омбудсмен України Ніна Карпачова впевнена, що рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко має бути виконано і її можна помилувати.

"Я хотіла б сказати про те, що рішення має бути виконано, коли воно набере законної сили, його потрібно виконати", - сказала Н.Карпачова на прес-конференції в четвер.

Водночас колишній омбудсмен уточнила, що "це вже справа України, яким чином поведе себе держава - учасник Європейської конвенції з прав людини".

Н.Карпачова також зазначила: "Є всі підстави, що в першій кримінальній справі, у справі ЄЕСУ може бути застосована така ж процедура, принаймні, один з варіантів такої процедури, яка була вже застосована відносно екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка" .

"Помилування може бути застосоване до будь-якої людини. Це виключно право президента", - сказала Н.Карпачова, відповідаючи на запитання про те, чи можуть помилувати Ю.Тимошенко.

Водночас, за її словами, в цьому питанні "немає жодних проблем".

"Справою Ю.Луценко створено позитивний прецедент для того, щоб повернутися до тієї старої норми, яка діяла раніше щодо того, що просити президента про помилування може не лише засуджена людина, але і його родичі, громадські та релігійні організації", - зазначила екс-уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Вона додала, що одним із варіантів може бути і амністія, застосована стосовно Ю.Тимошенко.

"Я сподіваюся, що цього року нас очікують приємні новини. Я дуже сподіваюся на те, що цього року ці новини ми отримаємо", - сказала Н.Карпачова, зазначивши, що стосовно інших кримінальних справ, які порушені стосовно Ю. Тимошенко, що стосуються Кіотського протоколу, автомобілів "швидкої допомоги", а також "справи Щербаня", екс-прем'єр перебуває в статусі підозрюваної та підсудної, але ці справи "не можуть жодним чином перешкоджати звільненню Ю.Тимошенко".

Як повідомлялося, 30 квітня ЄСПЛ визнав незаконність арешту Ю.Тимошенко, але не знайшов порушення прав щодо її скарги на застосування катувань.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Ю.Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році. Її було заарештовано під час судового процесу 5 серпня 2011 року. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

У серпні 2011 року до ЄСПЛ надійшла скарга Ю.Тимошенко, в якій екс-прем'єр України стверджує, що її ув'язнення було політично мотивованим, не було судового перегляду законності її утримання під вартою в Київському СІЗО, умови утримання були неадекватними, без надання належної медичної допомоги, вона перебувала під цілодобовим спостереженням у харківській клініці. Заявник спирається на ст.3 (заборона поводження, що принижує людську гідність), ст. 5 (право на свободу і безпеку), ст. 8 (право на повагу до особистого життя) і ст. 18 (обмеження щодо прав) Європейської конвенції прав людини та основних свобод.

Пізніше, після того, як Вищий спеціалізований суд залишив у силі вирок щодо "газової справи", Ю.Тимошенко звернулася до ЄСПЛ з ще однією скаргою про порушення її права на справедливий суд у зв'язку з політичними мотивами (ст. 6, ст. 18 Європейської конвенції з прав людини). Провадження за скаргою було відкрито у жовтні 2012 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Україна не бачить загроз у зв'язку з майбутніми виборами до Європарламенту - Стефанішина

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА