13:07 05.06.2013

МЗС України про переозброєння ЧФ РФ: Нова угода з Росією має зберегти дозвільний принцип заміни кораблів і техніки на еквівалентній основі

2 хв читати

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що механізм заміни основних озброєнь Чорноморського флоту Російської Федерації в Криму має передбачати виключно дозвільний порядок заміни озброєнь, військової техніки та кораблів, а також еквівалентну основу переозброєння.

"Позиція української сторони з питання переозброєння ЧФ РФ залишається незмінною і полягає в наступному: механізм здійснення заміни основних озброєнь ЧФ РФ має регулюватися виключно міжурядовою угодою, яка повинна передбачати введення виключно дозвільного порядку заміни озброєнь, військової техніки та кораблів (суден) ЧФ РФ на території України, а також можливість здійснення заміни військової техніки і кораблів лише на еквівалентній основі", - йдеться у відповіді МЗС України на офіційний запит агентства "Інтерфакс-Україна".

У зовнішньополітичному відомстві також уточнили, що останні заяви керівництва Міністерства оборони Росії про можливе введення до складу ЧФ РФ нових зразків підводних човнів стосувалися військово-морської бази ЧФ у Новоросійську, а не російського флоту в Криму.

Стосовно оподаткування товарів і вантажів, які ввозять в Україну для ЧФ РФ, то, за інформацією МЗС, це питання буде вирішено в процесі переговорів.

Як відомо, у квітні 2010 року президенти України та Росії підписали харківські угоди, які продовжили термін перебування ЧФ РФ у Криму ще на 25 років (після 2017 року) з можливістю його продовження ще на п’ять років - до 2042-2047 рр.

Відтоді російська сторона неодноразово заявляла про бажання переозброїти свій флот у Криму і з відповідним питанням звернулася до української сторони. Згідно з чинною правовою базою між країнами, модернізація ЧФ РФ має відбуватися суворо за принципом "тип на тип, клас на клас" за згодою української сторони. Київ розраховує, що ремонт і модернізація техніки та озброєнь російського флоту здійснюватиметься на українських підприємствах ВПК.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА