13:38 13.06.2013

Плівки Мельниченка буде надано суду як докази у справі Гонгадзе - перший заступник генпрокурора

4 хв читати
Плівки Мельниченка буде надано суду як докази у справі Гонгадзе - перший заступник генпрокурора

Розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе в 1999 році триває, і наразі слідча група працює над встановленням замовників злочину, заявляє перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін.

"Справу Гонгадзе розділено на кілька інших справ, отже, розглядається кілька етапів. Перший етап був пов'язаний із засудженням безпосередньо самих виконавців злочину, другий етап - із засудженням екс-генерала Олексія Пукача і третій етап - встановлення замовників. Перший етап уже минув, другий - на стадії завершення. А далі ... переходимо до третього етапу", - розповів Р.Кузьмін в інтерв'ю газеті "День", опублікованому в четвер, відповідаючи на запитання, чому в розслідуванні цього резонансного злочину постійно виникають "відкати".

Перший заступник генпрокурора відмовився коментувати рішення Конституційного Cуду про те, що плівки Мельниченка не можуть використовуватися як докази в судовому процесі, проте зауважив, що вони були отримані легальним шляхом і все-таки будуть передані суду як докази.

"Вони долучені до кримінальної справи як докази - суду їх також буде надано як докази. Що вирішить суд, оцінюючи ці докази, подивимося. Але це буде рішення суду. А я звертаю вашу увагу, що слідство отримало плівки від екс-майора Миколи Мельниченка легальним шляхом із дотриманням усіх передбачених законом процедур", - наголосив він.

Р.Кузьмін зазначив, що є принаймні два відомі рішення Європейського Суду з прав людини (ЄСПЛ) стосовно аналогічних плівок у Європі, і "ЄСПЛ однозначно висловився, що навіть якщо ці записи отримано з порушенням закону, то за наявності інших доказів у сукупності плівки можуть бути використані в суді як докази, що і було зроблено".

"Тому ми вважаємо за необхідне надати плівки Мельниченка українському суду як докази й дати йому можливість ухвалити процесуальне рішення", - резюмував перший заступник генпрокурора.

Журналіст Г.Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. В листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайшли останки черепа, що, за заявою Генпрокуратури, належать Г.Гонгадзе. Однак тіло досі не поховано, оскільки мати журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно другого президента України (1994-2005 рр.) Леоніда Кучми. Його обвинувачували в перевищенні влади та службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Г.Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

Конституційний Суд 21 жовтня 2011 року оприлюднив рішення за поданням Служби безпеки України, згідно з яким обвинувачення у скоєнні злочину не може ґрунтуватися на даних, отриманих незаконним шляхом. Згідно з рішенням КС, обвинувачення у вчиненні злочину "не може ґрунтуватися на фактичних даних, отриманих у незаконних спосіб, а саме: з порушенням конституційних прав і свобод людини та громадянина (крім випадків можливості обмежень, передбачених Основним законом України), з порушенням встановлених законом порядку, засобів, джерел отримання фактичних даних, а також не уповноваженою на це особою".

13 грудня 2011 Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення 13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Л.Кучми та скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи майора М.Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Г.Гонгадзе. Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Л.Кучми. Сам Л.Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У грудні 2012 року перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін розповів журналістам, що розслідування щодо замовників убивства журналіста проводиться в нових умовах, його внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Такі дії пов'язані з набуттям чинності 21 листопаді нового Кримінального процесуального кодексу.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив екс-голову департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Г.Гонгадзе. О.Пукача позбавлено звання генерал-лейтенанта, також він зобов'язаний виплатити Мирославі Гонгадзе 500 тис. грн, ще 100 тис. грн - журналісту Олексію Подольському.

Після оголошення вироку головуючий суддя Андрій Мельник запитав у О.Пукача, чи зрозумілий йому вирок, на що той відповів: "Мені вирок буде зрозумілий, коли зі мною сидітимуть Кучма й Литвин".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА