10:27 21.08.2013

Жорсткість у газовому питанні напередодні Вільнюського саміту може бути лише з боку України - Глазьєв

2 хв читати
Жорсткість у газовому питанні напередодні Вільнюського саміту може бути лише з боку України - Глазьєв

Радник президента Росії Володимира Путіна Сергій Глазьєв вважає, що загострення російсько-українських відносин у газовій сфері буде максимальним напередодні саміту у Вільнюсі наприкінці листопада, де Київ готується підписати Угоду про асоціацію з ЄС.

"Тут може йтися лише про два варіанти: зберігатимуться ті ж самі позиції або, якщо Україна захоче повернутися в єдиний економічний простір з Росією, то отримає можливість отримувати газ вдвічі дешевше, ніж Білорусь. Жорсткість може бути лише з боку України. У тому сенсі, що деякі гарячі голови закликають українське керівництво переорієнтуватися на міфічні альтернативи постачання палива. Але навряд чи можна очікувати якихось серйозних змін, тому що жодних інших джерел, окрім російських, не існує", - заявив С. Глазьєв в інтерв'ю газеті "Вести".

На запитання, чи має намір РФ змінювати стратегію своїх дій в дипломатичній сфері з Україною на більш жорстку, у разі підписання Києвом угоди з ЄС, радник російського лідера заявив, що "всі подальші відносини" залежать від вибору українського керівництва.

"Якщо Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС, вона перестане бути суб'єктом міжнародного права в цілому комплексі торгово-економічних відносин. Тому що суверенні функції регулювання міжнародної торгівлі, митного, технічного регулювання вона передає Брюсселю", - стверджує С. Глазьєв.

"У нас зникає юридична основа для прямого діалогу Києва і Москви. І всі питання торговельних відносин з Україною ми змушені будемо обговорювати не з Києвом, а з Брюсселем. Саме це відбувається зараз у відносинах з Прибалтикою, Чехією, Словаччиною, Угорщиною. Повноправні члени ЄС можуть на щось впливати, а Україна не буде повноправним членом, вона виконуватиме директиви з Брюсселя, але впливати не зможе. І посилювання відбуватимуться зовсім в іншій площині - між Митним союзом Росії, Казахстану і Білорусі та Євросоюзом", - пояснив радник В.Путіна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА