16:01 19.11.2013

ВАСУ відмовився позбавляти депутатського мандата регіонала Вадима Колесніченка

2 хв читати

Вищий адміністративний суд України залишив без розгляду позов про визнання недостовірними результатів виборів народного депутата на парламентських виборах 2012 року в одномандатному виборчому окрузі № 225.

Як повідомляє прес-служба ВАСУ, таке рішення суд ухвалив у понеділок за позовом голови громадської організації "Міський рух на захист прав громадян "Народний контроль" до Центральної виборчої комісії.

У позові містилася вимога зобов'язати ЦВК визнати неможливим встановити достовірні результати парламентських виборів 28 жовтня 2012 року в 225-му окрузі, скасувати постанову ЦВК у частині реєстрації народним депутатом у цьому окрузі Вадима Колесніченка (фракція Партії регіонів) і визнати необхідність проведення в цьому окрузі повторних виборів народних депутатів.

Позивач також вимагав зобов'язати ЦВК вчинити дії з підготовки та проведення повторних виборів народного депутата в 225-му окрузі, а також визнати протиправною бездіяльність ЦВК щодо нереагування на його вимоги і відшкодувати йому моральну шкоду в розмірі 1 грн.

"Перевіривши цей позов, суд вирішив, що він підлягає залишенню без розгляду, оскільки позивач пропустив строк звернення до суду", - йдеться в повідомленні.

У рішенні ВАСУ зазначається, що для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк. Початок строку звернення до адміністративного суду законодавець пов'язує з днем, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення свого права (ст. 99 Кодексу адміністративного судочинства України).

Згідно з пунктом 5.1 постанови Пленуму ВАСУ від 1 листопада 2013 року "Про практику застосування адміністративними судами положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду спорів щодо правовідносин, пов'язаних із виборчим процесом", справи щодо встановлення ЦВК результатів виборів, які виникають за рамками виборчого процесу, розглядаються за загальними правилами, а не за особливостями, визначеними статтями 172-179 КАС України.

Адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд на підставі позовної заяви та доданих до неї матеріалів не знайде підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними ( ст. 100 КАС України).

"Враховуючи, що адміністративний позов подано лише 14 листопада 2013 р., тобто після завершення термінів, встановлених законом, а також те, що позивач просить відновити цей термін, суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без розгляду", - пояснили у ВАСУ.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА