14:23 14.04.2014

Референдум в Україні може бути проведено 25 травня лише у разі зміни відповідного закону - віце-спікер ВР

2 хв читати

Віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський сумнівається, що часові рамки, передбачені в законі про референдум, дадуть змогу провести всеукраїнський референдум 25 травня без внесення змін до цього закону.

"Навряд чи можна буде в такі швидкі терміни за народною ініціативою або за іншою ініціативою провести всеукраїнський референдум", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому віце-спікер пояснив: "Законодавство про загальнонаціональний референдум має часові рамки, відповідно до яких це може бути зроблено".

"На превеликий жаль, у місячний термін навряд чи можна з чинним законом провести референдум 25-го (травня - ІФ). Якщо до закону про всеукраїнський референдум буде внесено зміни щодо часових рамок - так, це можливо", - додав Р.Кошулинський.

В Україні нині діє закон "Про всеукраїнський референдум", який Верховна Рада ухвалила в листопаді 2012 року. Проте експерти вважають, що його виписала парламентська більшість ще під час президентства Віктора Януковича так, щоб мати можливість маніпулювати громадською думкою.

Зокрема, багато критики викликає порядок формування окружних та дільничних виборчих комісій. Згідно із законом, кандидатури до складу окружних комісій із референдуму вносять голови обласних рад, а дільничних комісій - сільські, селищні, міські голови.

У разі одночасного проведення референдуму та президентських виборів необхідно вносити зміни про синхронізацію законів у частині використання окружних і дільничних комісій із президентських виборів для проведення і референдуму.

Згідно із законом про всеукраїнський референдум, на нього не може бути винесено питання про зміну території України. Це питання може бути врегульовано лише шляхом винесення на референдум питання про ратифікацію міжнародного договору про зміну території України.

Державний устрій України визначено в статті 2 розділу I Конституції: Україна є унітарною державою.

Законопроект про внесення змін до розділів I "Загальні засади", III "Вибори. Референдум", XIII "Внесення змін до Конституції України" подає до Верховної Ради України президент України або народні депутати України, які становлять не менше ніж дві треті від конституційного складу Верховної Ради, і, за умови його ухвалення не менше ніж двома третіми від конституційного складу парламенту затверджується всеукраїнським референдумом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА